Andrija Mikulić uzburkao je političke duhove u Zagrebu najavivši da neće podržati Bandićev Proračun, drugim riječima, da će Bandića skinuti s trona metropole i prije izbora u svibnju iduće godine. No, kako nam govore naši izvori, čelnik gradskog HDZ-a se pod pritiscima, ponajprije čelnika stranke Andreja Plenkovića, “predomislio” te će HDZ-ovci Proračun ipak podržati. Stručnjakinja za odnose s javnošću Ankica Mamić, u razgovoru za Dalje.com, kaže kako je HDZ tim potezima sam sebi opalio šamar.

– Najgora stvar je da nešto krenete raditi pa se na pola puta predomislite. Prije nego povučete prvi potez – morate interno razgovarati, dogovoriti se i odlučiti, i kada ste jednom odlučili onda ne mijenjate odluku makar shvatite da je bila kriva, ali si onda barem ostavljate prostor da budete vjerodostojni, do neke mjere. Po meni je HDZ sam sebi dao šamar, bez obzira koja razina stranke je o čemu odlučivala. To je potpuno neinteligentno, nepromišljeno i nepolitički jer ipak se radi o glavnom gradu. Da mi pričamo o izborima u nekoj općini od tisuću stanovnika pa da onda krenu egotripovi nekih lokalnih dužnosnika, ja bih to razumjela, ali ovdje se radi o glavnom gradu i radi se o tome da je predsjednik HDZ-a Plenković na Parlamentarnim izborima u Prvoj izbornoj jedinici čak ostvario i dobar rezultat – kritična je Ankica Mamić prema HDZ-ovcima pa nastavlja:

– HDZ nikada nije imao definiranu politiku prema glavnome gradu. Nije slučajno da je, dok je parlamentarne izbore suvereno dobivao, lokalne-zagrebačke gubio. Bandić je još bio u SDP-u kada je počeo pobjeđivati HDZ-ove kandidate u Zagrebu.

“Desniji” kandidati u Zagrebu slabo prolaze

Ankica Mamić smatra da, ukoliko se Bruna Esih kandidira za zagrebačku gradonačelnicu, HDZ neće stati otvoreno iza nje već da će se to odigrati malo drugačije – da će Andrej Plenković, ne želeći riskirati rasipanje parlamentarne većine, Brunu Esih do neke mjere podržati, ali joj nikada neće dati punu podršku obzirom da “desniji” kandidati u Zagrebu slabo prolaze.

– Ne vjerujem u scenarij da će HDZ otvoreno stati iza Brune Esih. Ne poznajem je osobno i ne znam puno o njoj, no postoji taj “frejm” da je ona ekstremnije desna, a takve frakcije u Zagrebu nikada nisu imale šansu. Još je i pokojni predsjednik Franjo Tuđman u Zagreb gurao onu tehnomenađersku struju – poput Marine Matulović Dropulić. On je još tada razumio da nikada kandidat ne bi mogao biti netko iz skupine okupljene oko Gojka Šuška. Ono što se može dogoditi je da Bruna Esih izađe na izbore sama, a Plenković joj da načelnu podršku.

Švaljek i Mrak Taritaš bile su “Bandićeve”, kome treba kopija kad ima original?

Bruna Esih, kada bi se kandidirala, bila bi treća kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu. Iako na politički suprotnim polovima, s Ankom Mrak Taritaš povezuje je jedno – obje su bile na začelju svoje zagrebačke izborne liste na zadnjim parlamentarnim izborima, HNS-ovka na osmom, a nezavisna i do tada gotovo nepoznata Bruna Esih na 11. No, obje su ušle u Sabor zahvaljujući preferencijalnom glasovima. Mogu li ostvariti uspjeh i na lokalnim izborima, ostaje nam vidjeti, no najnovija anketa u kojoj, doduše, još nema Brune Esih, opet idu Bandiću u korist.

– Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da obje kandidatkinuje, i Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš gube u drugom krugu od Bandića. To nije dobar znak, to je znak da one nisu dobre kandidatkinje. HDZ, ukoliko podrži Sandru Švaljek, o čemu se isto spekulira, trebao bi dobro razmisliti o tome, kao i SDP ukoliko bi podržao HNS-ovu kandidatkinju. Po ovom istraživanju Anka Mrak Taritaš ima jednaki rejting kao i Davor Bernardić pa bi bilo bolje da HNS odustane od svoje kandidatkinje i podrži Bernardića, ukoliko se ovaj kandidira, ili neka se konačno rastanu. To bi bilo najpoštenije jer HNS je u Sabor prošao samo na krilima vrlo benevolentnog koalicijskog ugovora Zorana Milanovića s Vesnom Pusić. To vrijeme je prošlo, HNS je mrtav i najveća tragedija pobjede Anke Mrak Taritaš bilo bi oživljavanje HNS-a u Zagrebu. Najveće slabosti obje kandidatkinje za gradonačelnicu, i Sandre Švaljek i Anke Mrak Taritaš, je što su nekada bile “Bandićeve”, a kome treba Bandićeva kopija kada ima original – zaključuje Ankica Mamić.