U utorak 13. prosinca, u 21 sat, u kinu Tuškanac u Zagrebu održat će se posljednji Kratki utorak u ovoj  godini. Ovaj put Kratki utorak ugostit će jednog od najutjecajnijih europskih filmskih kritičara, Britanca Neila Younga, stalnog suradnika brojnih važnih filmskih časopisa i portala kao što su Sight & Sound, The Hollywood Reporter, IndieWire i Mubi, koji će predstaviti program najboljih, uglavnom eksperimentalnih filmova koje je zadnjih godina vidio na svjetskim festivalima, združenih po jednom jednostavnom načelu – prisutnosti i značenju glazbe u njima. Između ostaloga bit će prikazani i filmovi Lewisa Klahra, Janie Geiser, Stephena Broomera, Seada Šabotića, Milana Zulića i Isabel Pagliai.

Neil Young (nije u srodstvu s Bernardom Shakeyem) rođen je u Easingtonu, a većinu svog života proveo je u Sunderlandu. Prije nego što se na prijelazu tisućljeća, s poznih 29 počeo baviti filmskom kritikom, studirao je novinarstvo, pisao o nogometu, ali i dugo godina radio kao profesionalni postavljač oklada za konjske utrke. No, od tada se, što preko svog websitea Jigsaw Lounge, što preko pisanja za mnoge važne filmske i nefilmske časopise i portale (The Independent, Time Out London, Sight & Sound, The Hollywood Reporter, IndieWire, Mubi), profilirao u jednu od nezaobilaznih osoba na europskoj kritičarskoj sceni. Tome je pomoglo i što je pasionirani posjetitelj filmskih festivala (svake godine ih obiđe oko 40), za koje često radi kao programski konzultant (ljubljanski LIFFE, bečki Viennale). Od 2011. do 2015. radio je i kao kodirektor filmskog festivala u Bradfordu, a 2013. bio je član žirija u programu Tjedan kritike na festivalu u Cannesu.

20161208_06

Filmski program koji je za Kratki utorak selektirao ovaj izuzetno elokventni i duhoviti filmoljubac, koji odnedavno djeluje i kao redatelj, najavljuje ovim riječima: ‘Dok je glazba u dugim igranim filmovima koje gledamo na kino repertoaru postala nametljiva, pretjerana, često potcrtavajući svaku emociju, eksperimentalni, avangardni i nekonvencionalni kratki filmovi pokazuju što se s njom može postići kad je upotrebljavana s osjećajnošću, maštom i drskošću. Ili kako je Frank Zappa jednom rekao: ‘Bez odstupanja od norme, napredak nije moguć’.
Možda najpoznatiji autor od onih čije filmove ćemo gledati na programu je Lewis Klahr. Ovaj majstor kolaža iz Los Angelesa radi filmove od 1977., inspiriran podjednako grčkom mitologijom, superherojskim stripovima, pulp književnošću, modernističkom arhitekturom i noir filmom. Bit će prikazana dva njegova filma – ‘Mercury’ i ‘Mars Garden’, koje je zajedno s drugih deset radova napravljenih od 2002. naovamo lani spojio u dugometražni film ‘Sixty Six’. Sa svojim kompleksnim superpozicijama slike i glazbe, i rasponom tonova i tekstura koje su istovremeno zavodljivo erotične i nadasve zlokobne, film je hipnotični san o pop kulturi 60-ih i 70-ih.

20161208_10Također će bit prikazan i jedan rad njegove supruge, također poznate figure američke avangardne i eksperimentalne scene Janie Geiser, film ‘Cathode Garden’. Janie Geiser jedna je od pionirki američkog avangardnog kazališta lutaka, koja je animaciju s lutkama često koristila i u svom filmskom radu. U ovoj hipnotičkoj priči o mladoj ženi, modernoj Perzefoni, koja se kreće između svjetla i tmine, života i smrti, koristila je pronađene negative, botaničke i anatomske ilustracije, izgubljene koverte i kućne audio snimke.