Sanja Iveković, Trokut
Sanja Iveković, Trokut

Treća epizoda sedmomjesečnog projekta “Janje moje malo” (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) započinje u četvrtak 15. prosinca u POGONU Jedinstvo projekcijama filmova, razgovorom i otvorenjem izložbe provokativnog ruskog umjetničkog kolektiva Chto Delat, nastavlja se u petak 16. prosinca otvorenjima novih izložbi u Galeriji Nova i stanu Softić i traje do 4. veljače sljedeće godine.

Predstavit će se radovi umjetničkih kolektiva BADco. i Chto Delat te umjetnika Keti Chukhrov, Eve Koťátkove, KwieKulik, Ashley Hans Scheirl i Mladena Stilinovića. Znameniti rad Sanje Iveković iz 1979. godine, Trokut, ovom se prilikom po prvi put izlaže u Hrvatskoj.

badco-fotografija-iz-video-rada-_autor-dinko-rupcic

Nova programska epizoda sučeljava prizore svakodnevice različitih temporalnosti i ishodišta kako bi otvorila pitanje mogu li nove institucije i odnosi nastati na temeljima starih, ili ih je najprije potrebno rušiti.

Izložba predstavlja umjetničke radove koji razmatraju uloge institucija kroz koje djeluju mehanizmi društvene reprodukcije i kontrole, no koje su istodobno i mjesta mogućeg otpora i rekonfiguracije. Nastali u širokom vremenskom rasponu od unazad četrdesetak godina do danas, predstavljeni radovi neizbježno se upisuju u kontekst političke i ekonomske tranzicije tzv. Istočne Europe, ali i u odnosu na širu, globalnu, društvenu tranziciju u kojoj se centralistička unitarna kontrola države policentrično raspršila u tržišno ustrojene regulacije prividnih izbora kojima se maskira rastuća sistemska represija.

Izložba reflektira široki sklop tema koji razmatraju odnose rada i pitanja mogućeg preustroja kulturnih institucija (BADco. u stanu Softić), načine kako korektivne društvene institucije posreduju kreativnost i normiraju znanje i zdravlje (Eva Koťátková), ulogu nuklearne obitelji i ljubavnih odnosa kao nultih točaka društvene subordinacije (Keti Chukhrov, KwieKulik), te iskustva tijela, roda i kolektiviteta kao nositelja pobune (Chto Delat, Sanja Iveković, Ashley Hans Scheirl i Mladen Stilinović u POGONU Jedinstvo i Galeriji Nova).