SCORE grupa predstavila je rezultate istraživanja najvećeg europskog projekta koji se bavi analizom otpadnih voda na razini cijele Europe u suradnji s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), priopćeno je iz ureda zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca. U priopćenju se navodi kako je analiza otpadnih voda u preko 50 europskih gradova i 18 europskih zemalja provedena u ožujku ove godine pokazala da je Zagreb jedan od vodećih gradova po pitanju konzumacije droga, posebno kada je u pitanju ecstasy.

Od Londona do Nikozije, od Osla do Lisabona, provedenom studijom analiziran je dnevni uzorak otpadnih voda u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda u razdoblju od jednog tjedna. Analizom otpadnih voda obuhvaćeno je oko 25 milijuna stanovnika diljem Europe u kojoj su pronađeni tragovi amfetamina, kokaina, metamfetamina i ecstasyja (MDMA).

– Ovo su nažalost poražavajući rezultati za Hrvatsku koji pokazuju kako je problem ovisnosti i konzumacije teških droga još uveliko prisutan, osobito među mlađom populacijom. Ne samo da Vlada RH mora obnoviti Nacionalnu strategiju suzbijanja zlouporabe droga za 2012.-2017. i prestati ignorirati ovaj veliki problem, već svaki kandidat za budućeg gradonačelnika ili gradonačelnicu Grada Zagreba mora u svojoj kampanji detaljno prezentirati Strategiju za borbu protiv konzumacije teških droga – smatra zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec.