Sljemensku žičaru moguće je napraviti do konca 2018. – rekla je kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek na konferenciji za medije kod tramvajskog okretišta Dolje, gdje je plan izgraditi početnu stanicu žičare. Njen prioritet, ako pobjedi na izborima u svibnju iduće godine, biti će upravo izgradnja sljemenske žičare. Za cijeli posao potrebno je, kaže, izdvojiti oko 150 milijuna kuna, a obzirom na gradski Proračun težak više od 7 milijardi kuna – to ne bi trebao biti problem.

Kritizirala je Sandra Švaljek aktualnog gradonačelnika Milana Bandića koji do dan danas nije napravio žičaru, a iduće godine proći će cijelo jedno desetljeće otkako je dotadašnja stavljena van pogona, odnosno, kako je rekla, otkako ju je upravo Bandić “oduzeo Zagrepčanima”. Napominje i kako će gradonačelnik sigurno najaviti realizaciju tog projekta, ali samo u predizborne svrhe jer se u prijedlogu Proračuna za 2017. godinu žičara nigdje ne spominje.

Smatra kako se na projektu žičare ne radi dovoljno posvećeno i sustavno, makar postoji idejno rješenje za tehnički aspekt izgradnje. S druge strane, dodaje, mnoga su pitanja i dalje ostala neriješena – nije gotova prostorno-planska dokumentacija za vršnu zonu Medvednice, nije izrađen Urbanistički plan uređenja, nije napravljeno ni kvalitetno arhitektonsko rješenje za četiri objekta na trasi, a nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi duž trase kojom bi išla žičara.

Kaže Švaljek da žičara nije bitna samo za skijaše, obzirom da skijaška sezona u Zagrebu traje tek dva-tri mjeseca, već je bitna za sve Zagrepčane, ali i s ekološkog aspekta. Godišnje Medvednicom prođe 63 tisuće automobila i drugih motornih vozila – izgradnjom žičare taj bi se broj znatno smanjio, zaključuje.