U Staroj gradskoj vijećnici održana je svečana dodjela godišnjih nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU-a) za postignuća u 2016. godini. Već tradicionalno, pokrovitelj događanja bila je Gradska skupština Grada Zagreba.

„Kraj ove godine i samu nagradu HDLU-a dočekali smo s velikim gubitkom za hrvatsko kiparstvo. Stoga ćete mi dopustiti da posebno pozdravim obitelj preminulog dobitnika nagrade za najbolju izložbu, akademskog kipara Slavomira Drinkovića.
Uvijek naglašavam da je jedino relevantno što iza čovjeka ostaje, njegovi rezultati i doprinos društvu te da jedino po toj osnovi možemo nekoga vrednovati. Slavomir Drinković ostavio je iza sebe svoja djela koja će uvijek nositi njegov potpis. Od Spomen obilježja masovnih grobnica Domovinskog rata na Ovčari do Nadgrobnog spomenika obitelji Tuđman. Velika je to ostavština njegovih ruku. Stoga vas molim da današnju, posthumno dodijeljenu nagradu, primite s posebnim izrazima emocija i poštovanja. Danas dodijeljujemo pet različitih nagrada za petoro sebi svojstvenih umjetnika. Bez obzira na raznovrsnost djela, pristup u stvaranju i pogledu na umjetnost, zajednički je nazivnik svim ovim umjetnicima vrhunska izvedba i ugled koji donosite likovnoj umjetnosti i Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. Ja vam samo želim poželjeti svu sreću u daljnjem radu, inspiraciju i kreativnost, i naravno još jaču želju za doprinosom cijeloj hrvatskoj kulturi i umjetničkom nasljeđu“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić.

Dobitnici nagrada su:

Nagrada za životno djelo:
STJEPAN GRAČAN, akademski kipar

Nagrada za najbolju izložbu:
SLAVOMIR DRINKOVIĆ, akademski kipar
Ješonska: izbor radova 1974. – 2016., Muzej općine Jelsa

Nagrada mladom umjetniku:
LAV PARIPOVIĆ, magistar slikarstva

Posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti:
akademik TONKO MAROEVIĆ

Posebno priznanje za izložbu:
SINIŠA MAJKUS, akademski slikar – grafičar
Megamix, Kuća za ljude i umjetnost Lauba