Wikipedia Commons

“Pomagati je lako” akcija je koju Hrvatski Caritas već tradicionalno šestu godinu za redom provodi u suradnji s “Lidlom Hrvatska”.  Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija “Lidl Hrvatska” izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Hrvatskim Caritasom i obavijestila kako je do sada prikupljeno oko 30.000 tisuća artikala prehrambene i neprehrambene robe, a akcija će trajati do 31. prosinca. Potom je u ime “Lidl-a Hrvatska” uručila prigodni ček u vrijednosti 100.000,00 kuna koji će zapravo biti donacija u naravi Lidl-ove robe, a koja će se prema potrebi raspodijeliti na sve nad/biskupijske Caritase. Prvenstveno će biti usmjerena na pučke kuhinje i prihvatilišta za beskućnike, a potom i na sve ostale obitelji u potrebi diljem Hrvatske.

Također je najavljen ovogodišnji središnji tradicionalni promotivno-humanitarni događaj u sklopu programa “Za 1000 radosti” pod nazivom “Intervencija”, koji će se održati u subotu 17. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića s početkom u 8 sati. Događaj uključuje humanitarnu prodaju božićnih drvaca s busenom u suradnji s Hrvatskim šumama i Vrtnim centrom Šestine, te promotivnih materijala Hrvatskoga Caritasa.

Krunoslav Jakupčić, voditelj Uprave šuma Podružnica Zagreb rekao je kako uloga Hrvatskih šuma nije samo gospodarska nego i ekološka i socijalna i najavio donaciju od 200 drvaca s korijenom u teglama, a u ponudi će biti obična smreka, srebrna smreka i pančićeva omorika. Vrtni centar Šestine daruje 50 božićnih drvaca koje će također biti u teglama. Cijene će biti predložene kao “početne”, a kretati će se u iznosima od 100 do 170 kn (ovisno o visini i vrsti), no s obzirom na svrhu akcije građani će moći dati i više. Sredstva koja će biti prikupljena namijenjena su obiteljima u potrebi diljem Hrvatske.

Hrvatskom Caritasu i njegovim volonterima iz Franjevačkog svjetovnog reda, Frame i Studentskog katoličkog centra u prodaji će pomagati i gosti podupiratelji, među kojima će između 10.00 i 10.30 sati biti i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba sa suradnicima, dr.sc. Davor Božinović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Ana Konjuh, Mario Možnik, Marija Anzulović, Robert Kurbaša, Martina Zupčić, Andrea Solomun, Matija Kvasina, Hrvoje Sep i ostali. Humanitarno-promotivni program na Trgu od 8 do 14 sati vodit će mr. sc. Tanja Popec, urednica Vjerskog programa Hrvatskoga katoličkog radija.

U sklopu događaja na Trgu bana Jelačića Hrvatski će Caritas na dva će štanda organizirati i prikupljanje dobrovoljnih priloga građana nudeći promotivne materijale akcije «Za 1000 radosti».

“Intervencija Za 1000 radosti” siromašnih obitelji u Hrvatskoj, ima potporu i Ministarstva za obrazovanje i sport, pa su akcijom obuhvaćene sve osnovne i srednje škole na području Republike Hrvatske. Ukupno je poslano 540.000 tisuća narukvica s porukom za koje djeca daju donacije, a dio ili kompletan iznos prikupljenog novca ostaje i u školama za djecu slabijeg imovinskog stanja ili težeg zdravstvenog stanja. Prigodni materijali akcije poslani adrese više od 1500 župa i sve biskupijske i nadbiskupijske caritase u RH koje također organiziraju i brojne različite inicijative, akcije i projekte. Akciju podupire i Privredna Banka Zagreb koja je u svojih 25 poslovnica u svim najvećim hrvatskim gradovima na svoje je pultove stavila prigodne donacijske kutije HC-a. U najvećim SPAR-ovim trgovinama u Hrvatskoj također je postavljeno 20 donacijskih kutija.
U akciju su se uključili i tiskani mediji kao i radijske postaje koje svoju potporu akciji daju emitirajući najave i jinglove bez naknade.

Zvonko Erceg, ravnatelj Caritasa Zagrebačke nadbiskupije rekao je kako je ovakva donacija od iznimne pomoći jer CZN mjesečno pomaže oko 10.000 tisuća socijalno ugroženih obitelji, a tu je i 200 korisnika na dnevnoj skrbi. CZN već sedmu godinu za redom sa “Lidl Hrvatska” provodi akciju “Socijalna košarica”, a na godišnjoj bazi pristižu i donacije neprehrambenih artikala poput odjeće, obuće i higijenskih potrepština.

Romana Galić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i populacijsku politiku napomenula je kako Grad Zagreb na dnevnoj bazi kuha 4.500 tisuće obroka dnevno i da im je svaka pomoć u skrbi za socijalno ugrožene građane dobro došla, stoga se rado uključuju u sve humanitarne akcije i prihvaćaju partnerstvo u raznim projektima. “Želim da na kraju akcije “Za 1000 radosti” imamo tisuću razloga zašto biti zadovoljni” završila je svoje obraćanje.

Organizatori pozivaju građane da subotnje prijepodne provedu na Trgu bana Jelačića i iskoriste za kupnju božićnog drvca, te time sudjeluju u humanitarnom prikupljanju pomoći, a sve ostale da pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 0609010 (6,25 kn po pozivu, PDV uključen) ili novčanom uplatom na račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR4023400091510126452 poziv na broj 7-15 također doprinesu kako bismo svi zajedno najsiromašnijim obiteljima predstojeće blagdane učinili radosnijim.