Poslovnica Zagrebačkog holdinga u Ulici grada Vukovara opljačkana je u srijedu oko 18:30 sati. Kako je objavila Zagrebačka policija, trojica nepoznatih maskiranih počinitelja prijeteći vatrenim oružjem i uporabom tjelesne snage počinila su razbojništvo nad zaštitarom i zaposlenicima te otuđili novac.

U poslovnici se nalaze nenaoružani zaštitari koji nisu mogli spriječiti razbojnike u njihovom naumu. Policija je objavila kako materijalna šteta zasad nije utvrđena, no cijeni se većom, što je i očekivano budući da je riječ o centralnom mjestu za Holdingove uplate.

pxl_141216_15046120

Prema neslužbenim informacijama, u ovoj poslovnici Zagrebačkog Holdinga u određenim periodima dana iznos gotovine penje se i do milijun kuna. Prema zakonu, pratnja novca obvezna je za iznose veće od 800.000 kuna, a s obzirom na to da su u Holding po novce dolazili zaštitari Sokol Marića vjerojatno se radilo upravo o tolikom iznosu, ako ne i većem. Unatoč tome što je u pitanju poslovnica s pozamašnim iznosima gotovine u njoj nema ni ‘zračnu poštu’, ni nadzorne kamere. Zbog toga bi policija mogla posegnuti za snimkama kamera koje nadziru javne površine i promet.

U nekoliko navrata u Gradskoj skupštini uprava Holdinga upozoravana je na manjkavo osiguranje. Sva upozorenja su, piše net.hr, ignorirana, te je sustav sigurnosti te važne gradske tvrtke potpuno devastiran. Ovaj oružani prepad, koji je očito bio pomno planiran, dogodio se u sjedištu Holdinga koje se nalazi nedaleko zgrada Ministarstva unutarnjih poslova i SOA-e, te uz vrlo frekventno križanje. Razbojnici su upali u nju svega par minuta prije zatvaranja. U to vrijeme radile su samo dvije blagajne, pa pljačkaši nisu dobili priliku pokupiti novac sa svih pet koje su u ranijim satima u funkciji. Poznato je da se računi za usluge Zagrebačkog Holdinga moraju platiti do 15. u mjesecu.
pxl_141216_15046122

Službu sigurnosti u Zagrebačkom Holdingu već godinama vodi bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Morić, no zaštitari koji su angažirani u poslovnici u Vukovarskoj ulici formalno su zaposleni u podružnici Robnih terminala.

Zagrebačka policija na svojim stranicama jutros je objavila i kako su lakše ozlijeđenom zaštitaru liječničku pomoć pružili djelatnici hitne medicinske pomoći na mjestu događaja.