Plenum Filozofskog fakulteta u izjavi za javnost ističe kako odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu u vezi Filozofskog fakulteta donesenu na sjednici 13.12. smatra neprihvatljivom i štetnom po Filozofski fakultet i samo Sveučilište u Zagrebu.

– Na Fakultetu i dalje dosljedno opstaje suspenzija institucionalne demokracije koja ušutkava i difamira sve točke otpora, dok si rektor Boras pili granu na kojoj sjedi – stoji, između ostalog u izjavi koju u nastavku donosimo u cijelosti:

Povorka radnika i studenata Filozofskog fakulteta održana u utorak 13.12. krenula je prema zgradi Sveučilišta u Zagrebu kako bi povodom sjednice Senata prosvjedom upozorila na dirigiranu krizu upravljanja Filozofskim fakultetom. U povorci je sudjelovalo nekoliko stotina ljudi. Radilo se o mirnom prosvjedu koji je nadležnom tijelu prijavljen na vrijeme uz poštivanje svih procedura i bez ijednog incidenta. Pri dolasku, na samom ulazu u Sveučilište, povorku je dočekala interventna policija koja je branila studentima i profesorima ulaz u dvorište zgrade. Najoštrije osuđujemo takvu demonizaciju studenata i profesora te manipulaciju okolnostima i naravi našega prosvjeda te odbijamo biti nepodobna preslika stranih nasilnika.

Rektor Boras dopustio je, međutim, novoizbranim predstavnicima Filozofskog fakulteta u Senatu da prisustvuju sjednici, ali bez prava glasa i prava na raspravu, dok je točku o Filozofskom fakultetu pristao uvrstiti na dnevni red, ali na sam kraj sjednice. Sjednici je prisustvovao i takozvani o.d. dekana Željko Holjevac, jedan od glavnih i odgovornih Borasovih marioneta, koji je imao pravo glasa, iako na svojoj matičnoj instituciji nema nikakav demokratski legitimitet. To je pravo glasa, očekivano, iskoristio da bi lažima opravdao situaciju čiju kaotičnost svakim novim korakom maliciozno generira, čime se dodatno razotkrio kao marioneta u rukama Rektorata. Rektor Boras senatorima je na licu mjesta predočio pravno mišljenje privatne odvjetničke kuće Mihočević & Bajs, iako o ovim pitanjima svoje mišljenje treba, prije svega, dati Odbor za statutarna pitanja Sveučilišta. Senatori su s 9 suzdržanih glasova, a ostalima za, sjednicu Fakultetskog vijeća od 21.11. proglasili nelegalnom, a time i sve odluke koje je Vijeće na toj sjednici donijelo, uključujući i onu o razrješenju Željka Holjevca s mjesta o. d. dekana. S obzirom na duhovnu klimu na Senatu, možemo sa žaljenjem utvrditi da znamo što će i u budućnosti utjecati na njegove odluke: trebamo dakle samo čekati da rektor senatorima kaže „Skoči.“.

Plenum Filozofskog fakulteta stoga smatra odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu u vezi Filozofskog fakulteta donesenu na sjednici 13.12. neprihvatljivom i štetnom po Filozofski fakultet i samo Sveučilište u Zagrebu. Na Fakultetu i dalje dosljedno opstaje suspenzija institucionalne demokracije koja ušutkava i difamira sve točke otpora, dok si rektor Boras pili granu na kojoj sjedi. Granično je nemoralno, a i iznimno uvredljivo za predstavljanje, zaštitu i organizaciju interesa Fakulteta zadužiti silom nametnutog čovjeka koji, pod budnim okom Rektorata, iz zaleđa proizvodi tenzije, uspostavlja nelegitimnu kontrolu i obezvređuje temeljne kontrolne točke legalnog djelovanja institucije – sve studente i profesore koji se bore za regularnu svakodnevicu. Nedvosmisleno naznačujemo da nećemo trpjeti daljnja ušutkavanja, zatiranja ni huškačka omalovažavanja. Car je gol!

Jedan svijet, jedna borba!
Plenum Filozofskog fakulteta

Plenum Filozofskog fakulteta