Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba

Zagrepčani će u utorak dobiti dva poklona, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na tradicionalnoj konferenciji za novinare koju održava dan uoči sjednice Gradske skupštine. Prvi je besplatno skijanje za prvi dan nove skijaške sezone na Sljemenu, a drugi je gradski Proračun za 2017. Odao se on tako (slučajno ili namjerno) da će Proračun ipak proći, makar prvotno nije želio reći očekuje li takav ili drugačiji scenarij na sutrašnjoj sjednici.

Potvrđuje isto za portal Dalje.com i izvor blizak vladajućim strukturama u HDZ-u, a podsjeća i da je predsjednik stranke Andrej Plenković čelniku zagrebačke organizacije Andriji Mikuliću nedavno rekao, i to ne baš prijateljskim tonom, da nema razloga da se Bandićev Proračun ne podrži, odnosno da nema razloga izazivati krizu u glavnom gradu jer bi se to, na koncu, moglo negativno odraziti i na cijelu zemlju.

U prilog tome idu i prihvaćeni amandmani, uvršteni u prijedlog Proračuna, “teški” 200 milijuna kuna, zbog čega on sada iznosi točno sedam i pol milijardi kuna (bez proračunskih korisnika). Većina prihvaćenih prijedloga iz tih amandmana stigli su upravo od HDZ-a (180 milijuna kuna). Kao i prošle godine, dakle, imat će Mikulić “argumente” zašto se ipak odlučio podržati Proračun. Podsjetimo, lani su isto amandmani presudili da HDZ podržati Bandićev tadašnji Proračun, govorio je čelnik gradskog HDZ-a niječući istovremeno napise da su ga podržali samo zato što su Bandićevi saborski zastupnici glasali za tadašnju Oreškovićevu Vladu HDZ-a i MOST-a koju su, na kraju, jedva i uspjeli sklepati.

Velika novost ovogodišnjeg Proračuna je takozvana reforma mjesne samouprave. Osim što će vijeća gradskih četvrti i mjesni odbori lakše i brže započinjati potrebne rekonstrukcije kvartovskih prometnica i slične manje radove, imat će na raspolaganju i više novca – za razliku od ovogodišnjih 200-tinjak milijuna, imat će iduće godine nevjerojatnih 780 milijuna kuna ili 18 posto cjelokupnog Proračuna.

Dio tog novca “otići će” i na naknade predsjednika i članova vijeća i mjesnih odbora, koje bi od 2017. trebale biti gotovo duplo veće. Oporbenjaci su to podizanje naknada već prozvali kupovanjem HDZ-ovih ruku za Proračun jer upravo je iz te stranke puno onih kojima će nagodinu naknade rasti.

No, kako doznajemo, na redu su opet i nova zapošljavanja u Zagrebačkom holdingu, opet HDZ-ovaca – i to ponovno u obliku protuusluge za sutrašnje HDZ-ove ruke za Proračun. O kome se točno radi, nismo uspjeli doznati, no za očekivati je da će nova zapošljavanja početi čim Proračun sutra bude usvojen.

Oporba, pak, ostaje pri svome – za Bandićev Proračun ne misle dići ruku. Nije se, kažu, ništa promijenilo od zadnji puta odnosno od prvog čitanja prvog dana prosinca.

– Zagrebački HNS sutra će glasati protiv Proračuna kao što smo najavili i u prvom čitanju prije dvadesetak dana. Ovako predloženi Proračun nastavak je loše politike Milana Bandića i njegove Gradske uprave, politike koja iz godine u godinu uspijeva ne ostvarivati planirane i obećane projekte. Takvu politiku nikada nismo podržavali, dapače, želimo je što prije promijeniti. Uostalom, ovaj Proračun isključivo je predizborni proračun Milana Bandića za lokalne izbore i nema smisla uopće raspravljati o tome da se nešto konkretno i kvalitetno s njim može postići. A kampanju gospodina Bandiću ne smiju plaćati građani Grada Zagreba – rekao je za Dalje.com HNS-ov skupštinski zastupnik Tomislav Stojak.

Sličnog su stava i u zagrebačkom SDP-u. Proračun ne misle podržati jer je, kažu, Bandićeva politika štetna za Grad Zagreb.

– Smatramo da je Bandićeva politika štetna jer donosi odluke koje su suprotne željama, interesima i potrebama građana. Svi oni koji dignu ruku za Proračun podržavaju netransparentnost, rasipništvo i nedostatak vizije vodećih ljudi aktualne gradske uprave. Većina građana je za promjene i one će se dogoditi iduće godine – izjavio je SDP-ov zastupnik u Skupštini Dominik Etlinger.

Na koncu, obećao je Bandić i da će već ove, najkasnije početkom iduće godine, krenuti i gradnja nove sljemenske žičare. To je jedan od njegovih prioriteta, rekao je, no ne predizborni. Naći će se u Proračunu i za taj kapitalni projekt novca tako da prva faza, uređenje tramvajske pruge Mihaljevac-Dolje, može početi već sada. Nakon toga, uslijedilo bi rušenje stare žičare, gradnja glavnog objekta i početne stanice žičare kod okretišta Dolje, gradnja nove žičare do nekadašnje njene zadnje stanice, i na koncu – njena gradnja skroz do Vidikovca.