Premijera predstave „Noćni život“ Ivana Vidića, u režiji Paola Magellija, i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih bit će u petak, 23. prosinca u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

-Čekali smo to 21. stoljeće, sjećam se, kao da će ono samo i po prirodi stvari riješiti naše stare, povijesne probleme. Da će dugo očekivana svijetla budućnost rastjerati mrak poznatih dvojba. A onda smo se, potpuno nespremni, zatekli u Vremenu novih tehnologija, otuđenih komunikacija, globalizacija, tranzicija, privatizacija, diskriminacija… i na kraju demokracija, koje su se mehanizmom dizanja ruku onih što su oteli većinu brzo prometnule u demokrature. Vremenu koje nas svojom brzinom i nerazumijevanjem različitosti gura na margine dostojanstva, koje ukida ostatke naših Utopija, zabranjuje nam snove, briše naše zabrinute Identitete.
Teatar, da bi opstao u takvu vremenu i oteo mu, označio i opravdao svoj prostor, mora imati – razlog. Pozornica ostaje mjesto različitih estetika, ali prestaje biti alibijem za ne postavljanje pitanja, za ne postojanje emocija.

Koji je razlog za Noćni život?

Zapitati se je li pobuna danas moguća? Je li revolucija danas samo prašnjavi dio povijesnog sjećanja? Mogućnost preokreta tek isprazna tlapnja? Tema ovog Vidićeva komada jesu različiti pokušaji otpora represivnome, depresivnome. Vrijeme, mjesto i nezadovoljstvo spojilo je ljude različitih generacija, društvenih statusa, životnih izbora. Ali izgubljenost u besperspektivnosti svakodnevice, potraga za emocijama, borba za ostvarenje vlastita identiteta – zajednička im je. Veže ih potraga za iznevjerenim očekivanjima, za zagubljenim identitetom. Za identitetom čiji su parametri ostavljeni na redefiniranje ovoj našoj suvremenosti. Stoga oni snuju pobunu nadajući se promjeni koja bi ima dala vlast u ruke. Vlast koja bi im vratila kontrolu nad vlastitim sudbinama. No u ruke dobivaju tek vrući krumpir pa pobuna naših junaka ostaje tek još jedan uzaludan pokušaj, nedopušteni san. Osuđen na neuspjeh prije nego što je i započeo. A mi smo, na ovim prostorima, već navikli na sizifovske pokušaje, dobili smo kamenom po glavi. Zato imamo potrebu pokazati taj kamen, smrviti ga. Pojesti svoj vrući krumpir. Noćni život kao literarni predložak stoga omogućava kazališni dijalog s ovim prostorom i publikom ove predstave, zapisala je o predstavi dramaturginja Željka Udovičić Pleština.
U predstavi glume: Milivoj Beader, Hrvojka Begović, Zoran Čubrilo, Katarina Bistrović Darvaš, Nataša Dangubić, Doris Šarić Kukuljica, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Filip Nola, Barbara Prpić, Anđela Ramljak, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija i Vedran Živolić. Dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština, scenografi su Željko Burić i Boris Greiner, kostimografkinja Doris Kristić, a skladatelj je Ljupčo Konstantinov.