Unatoč vrevi građana koji su se slili u centar povodom Adventa, terasa Horvatinčićeva objekta za vikend je zjapila prazna. Iako je upravo centar grada poznat po ispijanju kava Zagrepčana – oni su se odlučili na bojkot “zimske terase” i na društvenim mrežama pozivaju ostale sugrađane da im se u tom pridruže.

15589569_1531535733529369_1253603293113295015_n

Tomislav Horvatinčić prije nekoliko godina krenuo je u svoje projekte na Trgu Petra Preradovića što su mnogi građani i aktivisti doživjeli kao devastaciju Cvjetnog trga. Najprije je izgradio ogroman shopping centar s pripadajućom garažom, da bi u posljednje vrijeme izgradio “zimsku terasu” za svoj kafić. Upravo je za kafić bila sporna dozvola. Gradonačelnik Bandić najprije je rekao da “postavljanje terase ne bi dozvolio ni vlastitoj majci” i tom prigodom rekao:

– Ja sam odgovoran. Snosim svu odgovornost i kad pogriješe moji suradnici, iako će idući tjedan biti suspenzija. Ne može se ovo napraviti na Cvjetnom trgu, ne može se kuća raditi na Cvjetnom trgu. Jer ovo je kuća, a ne terasa, ni jedna ni druga, bez obzira o kome se radilo. Da me moja majka moli, koju najviše volim na svijetu, ne bih to dozvolio. Međutim, dogodilo se. Sutra navečer toga više neće biti, a nadam se da će oni koji budu suspendirani, a bit će ih, biti pouka onima da se to više nikada ne ponovi, tako najavivši uklanjanje rugla na Cvjetnom trgu kao i sankcije ljudima koji su takvo nešto dozvolili.

Mediji su se raspisali, no samo nekoliko dana kasnije, Bandić je prekršio riječ i Horvatinčiću na očito mističan način nabavio dozvole.

Terasa je izgrađena, ali zjapi prazna. Zagrepčanima je očito dosta gradonačelnikove samovolje koji dozvoljava sustavno uništavanje jednog od najljepših zagrebačkih trgova te je još svojim odlukama pridonio onu gdje cvjećarima zabranjuje držati cvijeće van prostora kućica. Ta odluka bila je popraćena i akcijom “Cvijet za Cvjetni” i građani su se spontano okupljali na Trgu i simbolično ostavljali po jedan cvijet sve dok se na pločniku nije stvorio vijenac od cvijeća.

dsc07201