„Stvaramo čitače!“, kratko i jasno kaže Adrijana Škandro, voditeljica i edukatorica Škole lijepog čitanja.

Ovo nije klasična škola, već grupa od četvero djece u kojoj ona jednostavno uče čitati, izražajno i s razumijevanjem. Djecu muči tehnika čitanja, interpunkcija, zamijenjivanje slova…

Logopedica Tomislava Pokrajčić tvrdi kako je čitanje lektira djetetu koje ide u školu ogroman minus te do može dovesti do problema u čitanju. No katkad čitanje djetetu ima i prednosti.

– Predškolskoj djeci treba što više čitati knjige da dobiju taj dojam o čitanju, da znaju kad je kraj i početak rečenici. I jednogodišnjem se djetetu već može početi čitati – kaže logopedica Pokrajčić.

Problem sa čitanjem treba se rješavati u startu, a ne u tridestima ili četrdesetima, stoga je voditeljici Škole Adrijani Škandro upravo to bio motiv za osnivanjem iste:

– Ideja je nastala iz srca, s dugogodišnjim radijskim i televizijskim iskustvom.

Škola lijepog čitanja nastoji djeci olakšati osnovno obrazovanje, čitanje lektira i učenje u školi. Djecu u Školi čitanju podučavaju sve redom stručnjaci s iskustvom u govoru i čitanju: pedagozi, profesori, voditelji s radija ili televizije.

skola-lijepog-citanja-1

Koji su problemi sa čitanjem s kojima se današnja djeca najviše susreću, pitali smo logopedicu Pokrajčić koja nam je rekla kako su problemi individualni i ovise o određenome djetetu.

– Nije usvojena tehnika čitanja, dijete slovka a u drugom je ili trećem razredu osnovne škole, čita u sebi, preskakivanje reda, zamijenjivanje slova, ne paze na interpunkciju, ne mogu pročitati dugačke riječi… – kaže Pokrajčić.

A što je s rezultatima Škole lijepog čitanja?

– Ovisi je li dijete povučeno, hoće li čitati u grupi, ali napredak se vidi, a roditelji su zadovoljni – ispričala je Škandro. Djeca pokazuju veliko zanimanje za školu, te se nakon početnoga probnog sata, rado vraćaju i započinju svoj grupni program od po četvero djece koji traje 60 minuta. Roditelj može ostati s djetetom, ukoliko ono to zaželi.

autor: Vedrana Mišković
foto: Facebook, Škola lijepog čitanja