Hrvatsko albansko društvo prijateljstva i Veleposlanstvo Republike Albanije u RH su na križanju Ilice i Mesničke ulice, povodom 260.-obljetnice izdanja djela „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“ postavili spomen vijence odavajući počast velikanu hrvatskopučkog pjesnika i fratra Andriji Kačić Miošiću, u kojem je opjevan najveći albanski heroj Đerđ Kastioti-Skenderbeg.

U svom govoru veleposlanik Republike Albanije Ilir Melo istaknuo je da su prijateljski odnosi između Albanaca i Hrvata jedinstveni u povijesti te da je naša zajednička građanska dužnost da istaknemo i promoviramo povijesna djela i osobe koje su radile na zbižavanju dva naroda kroz stoljeća. Kačićevo djelo se nalazi u značajnijim knjižnicama u Republici Albaniji.

U ime Hrvatsko albanskog društva prijateljstva Ljiljana Koci, predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske“Dea“ zahvalila se inicijativi ove ceremonije predsjednici Hrvatsko albanskog društva prijateljstva gospođi Mirjam Deponte. Gospođa Koci istaknula je da je Kačićevo djelo „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“, jedan od najvrijednijih djela hrvatske književnosti 18.stoljeća i da je osim značajnog opusa o Skenderbegu, najvećem nacionalnom albanskom heroju, također prožet kroz prozu i stih snošljivošću i pozitivnim stavom prema svim drugim narodima, čak i onima u zavadi, i da se s razlogom njegov spomenik nalazi u centru grada Zagreba.

U čast Kačićevog lika i djela pročitani su stihovi na hrvatskom i albanskom jeziku. Sudionici ceremonije bili su aktivni članovi albanskih udruga koje djeluju u Republici Hrvatskoj i građani grada Zagreba.