Zagreb, 07.05.2015 - Sjednica zagrebaèke Gradske skupštine. Na slici Davor Bernardiæ i Andrija Mikuliæ. foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ ik

Iako je gradonačelnik Milan Bandić tijekom sjednice Gradske Skupštine koja se održala u utorak komentirao nedavne događanja u klubu Jabuke, iz SDP-a javljaju kako je izostala rasprava koju su tražili njihovi zastupnici, kao i gradonačelnikov službeni odgovor.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

S obzirom na nedavna događanja oko GSK Jabuka pri čemu je došlo do uzurpacije dijela prostora koji klub Jabuka koristi te počinjenja materijalne štete, ali i drugih radnji koje idu u smjeru onemogućavanja daljnjeg rada ovog kultnog zagrebačkog kluba, Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba na jučerašnjoj je sjednici zatražio da se po hitnom postupku kao točka dnevnog reda uvrsti rasprava o situaciji u klubu Jabuka. SDP-ov klub zastupnika predložio je skupštini i zaključak da do završetka trajanja jučerašnje sjednice skupštine Gradonačelnik Bandić podnese očitovanje o razlozima koji su doveli do uništenja dijela klupske opreme i uzurpacije terase GSK Jabuka. Uvrštavanja točke na dnevni red skupštine po hitnom postupku traženo je kako bi se što prije spriječilo daljnje uništavanje kluba Jabuka.

Nažalost, vladajuća skupštinska većina (HDZ i Klub Milana Bandića) spriječila je uvrštavanje predložene točke u dnevni red čime su direktno onemogućili i raspravu oko situacije u klubu Jabuka. Dodatno, Gradonačelnik Bandić u svojoj je izjavi bez ikakvih dokaza optužio vodstvo kluba Jabuka za kriminal i nepodmirivanje dugova Gradu Zagrebu te najavio smjenu dosadašnjeg vodstva kluba Jabuka. Vodstvo kluba Jabuka ubrzo je demantiralo Gradonačelnikove izjave oko dugovanja i nezakonitih postupanja.

Zagrebački SDP najoštrije osuđuje ovakvo obmanjivanje javnosti od strane Milana Bandića te pokušaj uplitanja u programsku i kadrovsku strukturu kluba Jabuka. Bojimo se da iza svih ovih poteza i najava gradonačelnika Bandića i Gradske uprave stoje puno opasniji motivi koji očito idu u smjeru zaštite nečijih privatnih interesa, a na štetu javnog interesa Grada i građana Grada Zagreba. Nedavni primjer takvom postupanju je devastacija još jednog kultnog zagrebačkog kluba, Saloona, koji je odlukom Gradske uprave do temelja uništen, a vlasnici nezakonito izbačeni iz kluba, a sve kako bi se stvorili uvjeti da se tamo otvori narodnjački klub. Na sreću, reagiranjem policije i sudstva, nepravda počinjena vlasnicima i klubu Saloon je ispravljena, odluke Gradske uprave su proglašene nezakonitim i poništene, a vlasnici kluba vraćeni su u posjed kluba. Unatoč svemu, počinjena je milijunska šteta koja nije nadoknađena, a krivci u Gradskoj upravi još uvijek nisu imenovani niti sankcionirani.

Sve ovo, ali i mnoge druge radnje koje se u Gradu Zagrebu čine ili su već počinjene, ukazuje na potpunu nebrigu gradskih vlasti za javno dobro i javni interes grada i građana Grada Zagreba. Dodatno, ovakvi postupci evidentno i s očitom namjerom vode ka uništenju i propadanju zagrebačke urbane i kulturne scene.

Zagrebački SDP najoštrije se protivi zatiranju urbanog i kulturnog identiteta Zagreba koji se sustavno provodi te će poduzeti sve moguće pravne, političke i druge mjere u zaštiti interesa Grada Zagreba.