Muenchen je samo u subotu primio 12.200 izbjeglica i u nedjelju dosegnuo krajnju granicu kapaciteta prihvata, dan uoči sastanka ministara 28 članica koje će u Bruxellesu pokušati razriješiti dosad najtežu izbjegličku krizu što pogađa Europsku uniju.

“Sasvim je jasno da smo dosegnuli krajnju granicu naših kapaciteta” prihvata izbjeglica koji stižu s Balkana preko Mađarske i Austrije, rekao je šef policije Muenchena, glavnoga grada njemačke pokrajine Bavarske.

Noću na nedjelju deseci tražitelja azila spavali su na otvorenome jer u prihvatilištima više nije bilo mjesta, javlja bavarska televizija BR.

Rekord je s 4300 izbjeglica samo u subotu dosegnula i Mađarska, članica EU koja simbolizira tvrd pristup prema migrantima, za razliku od velikodušno otvorenih vrata Njemačke.

U ponedjeljak će ministri unutarnjih poslova i pravosuđa 28 zemalja članica EU održati hitan sastanak u Bruxellesu na temu “izbjegličke krize bez presedana”, priopćila je luksemburška vlada koja trenutačno predsjeda Unijom.

Merkel otvara vrata Njemačke i poziva na bolju zaštitu vanjskih granica EU

Njemački ministar prometa Alexandre Dobrindt upozorio je u nedjelju na “potpun neuspjeh” kontrole vanjskih granica EU, napose na granici između Turske i Grčke gdje zadnjih tjedana stižu tisuće izbjeglica.

“Potrebne su učinkovite mjere da se zaustavi priljev”, jer su “kapaciteti prihvata” u Njemačkoj “dosegnuli limit”, napisao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koju su izbjeglice prozvali “mamom” zbog njezine odluke da otvori granice svoje zemlje, u subotu je pozvala Grčku da bolje zaštiti vanjske granice EU.

Nadalje, Njemačka, koja očekuje rekord od 800.000 potražitelja azila u 2015., želi “hitan dijalog” o tom pitanju s Turskom preko koje stiže veliki val izbjeglica iz Sirije.

Zapadni dio EU otvoreniji prema izbjeglicama, istok protiv

Subota je bio dan prosvjeda vezanih uz migrantsku krizu. Od Londona do Kopenhagena, javnost nekoliko zapadnih zemalja mobilizirala se pozivajući svoje vlade da pokažu više otvorenosti za prihvat izbjeglica transparentima kao što su “I život izbjeglice vrijedi” ili “Otvorite granice”.

U istočnom dijelu Europske unije, članice koje su nekada bile iza Željezne zavjese, nesklonije su priljevu muslimanskih doseljenika. U Varšavi su nosili transparente poput “Islam, smrt Europe”, a u Bratislavi i Pragu govornici su pozivali svoje vlade da napuste EU.

Mađarski premijer Viktor Orban, kojega smatraju jastrebom u stajalištu prema migrantima, poziva EU da s 3 milijarde eura pomogne Turskoj, Libanonu i Jordanu, zemljama što graniče sa Sirijom i primile su ukupno četiri milijuna izbjeglih Sirijaca, da se nose s tim teretom.

Naftne monarhije raspravljat će o izbjegličkom valu iz Sirije

Bogate arapske zemlje Perzijskog zaljeva, prozivane jer ne primaju izbjeglice, sudjelovat će na izvanrednoj sjednici u Džedi u Saudijskoj Arabiji o migrantskoj krizi na poziv Organizacije islamske konferencije.

Više od 430.000 migranata i izbjeglica prešlo je Sredozemno more od siječnja pri čemu ih se utopilo ili nestalo 2748, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije.

Polovica svih izbjeglica su Sirijci koji bježe od građanskog rata i džihadističke milicije, takozvane Islamske države. Više od polovice Sirijaca izbjeglo je ili je raseljeno unutar zemlje otkako je izbio rat 2011.

(Hina)