Za kraj prosinca repertoar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uključuje obnovljenu izvedbu glasovite Puccinijeve opere La Bohème, prema zamisli redatelja i scenografa Arnauda Bernarda. Obnovljena opera La Bohème bila je izvedena 28., a još će je uprizoriti 30. prosinca u 19,30 sati.

La Boheme je premijerno izveden u prosincu 2009.; nakon nepunih pet godina izbivanja, potresna priča o ljubavi krhke švelje i zanosnoga pjesnika vraća se na našu pozornicu. Izvedbe La Bohème svojevrsna su uvertira u hrvatsku premijeru opere Frédérica Verrièresa Mimi u režiji Guillaumea Vincenta, slobodne adaptacije Puccinijeve opere. Naime, Mimi se na repertoar HNK vraća u novoj izvođačkoj postavi – od siječnja 2016. Mimi će u zagrebačkome HNK prvi put izvoditi hrvatski pjevači.

15672791_10211562070787651_7837126578402358159_n

Puccinijeva četvrta opera La Bohème jedna je od najpopularnijih talijanskih opera. Svako njezino uprizorenje nakon praizvedbe u Italiji, a zatim i diljem svijeta doživjelo je izniman prijam kritike i publike. Opera je melodijama i potresnom pričom preslikanom iz neposredna života zaslužila epitet jedne od najomiljenijih i najpoznatijih opera uopće. Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života bohema Henrija Murgera u kojemu je opisan studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti.

Dirigent je Nikša Bareza, redatelj i scenograf Arnaud Bernard, a ove sezone u predstavi nastupaju: Stjepan Franetović, Renzo Zulian, Siniša Hapač, Krzysztof Szumanski, Luciano Batinić, Dalibor Hanzalek, Berislav Puškarić, Matija Meić, Davor Radić, Tamara Franetović Felbinger, Martina Zadro, Marija Kuhar Šoša, Ivana Lazar, Tanja Ruždjak, Mia Domaćina, Kristina Anđelka Đopar, Ivica Trubić, Ozren Bilušić, Robert Palić, Tvrtko Stipić, Ivan Šatalić, Antonio Brajković, Kristijan Beluhan, Neven Mrzlečki i drugi.