Iako se Plan gospodarenja otpadom nije našao na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Vlade, gradonačelnik Milan Bandić očekuje da će on biti donesen vrlo brzo, vjerojatno početkom siječnja, nakon čega će i Zagreb donijeti takav Plan.

Ponovio je Bandić i već tradicionalnu mantru – kako je Grad Zagreb jedini u Hrvatskoj sanirao svoje odlagalište otpada te izgradio pročistač otpadnih voda. Dodao je i kako će biti prvi u Hrvatskoj koji će donijeti novi Plan gospodarenja otpadom, dakle, kada Vlada donese svoj s kojim moraju biti usuglašeni i svi ostali planovi.

– Očekujem do konca godine, ako ne, onda u siječnju Plan za gospodarenje otpadom Hrvatske, nakon čega donosimo plan za gospodarenje otpadom Zagreba. To ćemo napraviti, ali ne možemo napraviti prije nego se donese plan na državnoj razini – rekao je Bandić dodavši da se to jedino može napraviti u partnerstvu s Državom.

Na pitanje novinara je li Zagreb definitivno odustao od gradnje spalionice u Resniku, obzirom da su prije godinu dana i ministar Slaven Dobrović i on govorili da se u Zagrebu otpad neće spaljivati, Bandić je odgovorio kako je to pitanje konsenzusa budući da će uspostavom mehaničko-biološke obrade otpada iz njega “izvući” 80 posto korisnih tvari.

– Što ćemo napraviti s onih 20 posto, to je stvar konsenzusa struke, javnosti i resornog ministarstva . Kada izdvojimo 80 posto otpada riješili smo 80 posto stvari – rekao je Bandić poručivši građanima da u svojim kućama nabave kante za razvrstavanje otpada.

Spomenuo je gradonačelnik na kraju i da je u planu uvođenje naplate odvoza otpada prema stvarnom njegovom volumenu odnosno da će građani otpad odlagati u vrećicama s kodom. Tako bi se, naime, točno znalo koliko je koje kućanstvo “proizvelo” otpada. Kako će taj sustav funkcionirati, posebno u velikim zgradama poput novozagrebačke Mamutice, drugo je pitanje.