Prve hrvatske božićne jaslice proslavile su svoj stoti rođendan! Ove jaslice možete vidjeti u zagrebačkoj crkvi Sv. Blaža do 5. veljače, a ušle su i u program Adventa u Zagrebu.

Autor Vojta Braniš jaslice je zamislio kao prikaz hrvatskih običaja i seoske tradicije, kako bi napravio nešto drugačije od dotad prikazivanih betlehemskih jaslica. Stoga i nose naziv „Hrvatski Božić“.

– Deda je živio u Božjakovini i susretao se sa težačkim radom. Htio je staviti taj motiv u jaslice jer su dotada bile prikazivane betlehemski, pa je htio prikazati naše ljude – objasnila je Branka Komadina, unuka autora Braniša, koji je načinio čak 150 voštanih figurica za svoje jaslice. Braniš je prvo izradio figurice od voska prikupljenog iz kapele Sv. Roka, a vosak je sam bojio.

TamburašiTamburaši

– Od tadašnjeg župnika Sv. Blaža tada mladi umjetnik Braniš dobio je veliku površinu, slobodu i uvjet da prikaže selo i običaje – kaže Vesna Mažuran Subotić, kustosica Gliptoteke HAZU, te dodaje kako se u crkvu tako unijela „naša umjetnost, naši običaji, naši ljudi u narodnim nošnjama“.

Naime, prema riječima Branke Komadine, prikazane su šestinske nošnje, šestinski motivi i detalji, stoga možemo reći da je riječ o pravim zagrebačkim jaslicama.

Župa Sv. Blaža također je osmislila posebnu turu Rokov perivoj i kapelica, koja spaja Gornji i Donji grad, te i na taj način pridonosi proširenju kulturnoga turizma Grada Zagreba.

Predstavljanju jaslica nazočio je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji je rekao kako „nema ljepše stvari od čuvanja nacionalnog identiteta“.

Autor: Vedrana Mišković