Počasna satnija Kravat pukovnije na čelu sa zapovjednikom Željkom Matejčićem u nedjelju, 1. siječnja 2017. godine točno u podne, na Trgu sv. Marka, održat će svoju tradicionalnu, novogodišnju Smjenu straže.

S ulaskom u 2017. godinu, bit će to već sedmu godinu zaredom da Počasna satnija Kravat pukovnije zajedno sa svojim pokroviteljima iz Turističke zajednice Grada Zagreba u prvom danu u Novoj godini Zagrepčanke i Zagrepčane te goste Grada Zagreba daruju jedinstvenom i spektakularnom povijesnom izvedbom Smjene straže, koja oživljava junaštvo hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća i povijesne početke kravate.

„Ovom izvanrednom, svečanom i novogodišnjom Smjenom straže naša će povijesna postrojba na sebi svojstven način uvesti Zagrepčanke i Zagrepčane te sve turiste u Novu 2017. godinu! Pozivam vas da nam se pridružite u što većem broju na Trgu sv. Marka točno u podne, u nedjelju 1. siječnja i da zajedno s nama prodefilirate središtem Zagreba“, uputio je poziv građanima Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije koja 1. siječnja također najavljuje i početak nove sezone svoje redovne Smjene straže. Neposredno prije početka novogodišnje Smjene straže, vojnici Počasne satnije Kravat pukovnije pomolit će se na Kamenitim vratima svojoj zaštitnici i zaštitnici Grada Zagreba, Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

zeljko-matejcic

U novogodišnjoj Smjeni straže sudjelovat će konjanici, pješadija i bubnjarski orkestar Počasne satnije Kravat pukovnije, a ako je suditi po svim prethodnim godinama, prvosiječanjski će spektakl Počasne satnije Kravat pukovnije zasigurno privući velik broj znatiželjnika, ali i fanova koji ovu popularnu povijesnu postrojbu prate tijekom svih prigoda i javnih nastupa.