Zagrebačku filharmoniju očekuje dvotjedna turneja kao šlag na kraju aktivne koncertne sezone i čitave 2016. godine. Turneja u Kini započinje 26. prosinca i traje do 6. siječnja 2017.godine.

Zagrebačka filharmonija nastupala je u gotovo svim zemljama Europe, u Rusiji, SAD-u, Meksiku, Japanu i Omanu. Međunarodne turneje, posebice u onim zemljama u kojima je Orkestar pozvan nastupiti po prvi put, od neprocjenjive su važnosti za jačanje ugleda, a ujedno su i snažno sredstvo promocije i međunarodne priznatosti orkestra.

foto-salzburg

Bit će ovo prva turneja Zagrebačke filharmonije u Kini. Orkestar će održati sedam koncerata u sedam kineskih gradova (Chongqing, Nanchang, Kunming, Liuzhou, Guilin, Beihai) – s velikim finalom turneje u kineskom gradu Šangaju. Svaki od ovih gradova (veličine jedne do dvije Hrvatske i Šangaj sa svojih 24 milijuna stanovnika), sa spektakularnim koncertnim dvoranama i impresivnim arhitektonskim zdanjima, bogatom kulturom i poviješću, izazov su i posebna čast orkestru.

Uz ravnanje talentiranog dirigenta Mirana Vaupotića, publika u nekima od najljepših dvorana svijeta, uživat će u izvedbama Rossinija, Bizeta, Borodina, Straussa, Brahmsa, ali i hrvatskih skladatelja čija su djela na repertoaru svakog međunarodnog gostovanja orkestra.

najava-kina-dvorana-u-sangaju
Kako ističu iz Zagrebačke filharmonije, poziv na turneju su objeručke prihvatili kako bi se muziciranje našeg najboljeg orkestra pročulo širom svijeta, a upravo jedna od zemalja kao što je Kina, je pravi primjer da se „glas“ našeg orkestra uistinu daleko čuje. Ova turneja od velikog je prestiža i značaja za hrvatsku kulturu, za grad Zagreb i Hrvatsku.