Nakon masovnog priljeva izbjeglica Njemačka mobilizira više stotina policajaca za kontrole svojih granica nakon odluke o privremenom ukidanju slobodnog kretanja predviđenog europskim sporazumom iz Schengena, objavila je policija.

“Mobiliziramo više stotina policajca”, rekao je u nedjelju navečer jedan glasnogovornik savezne policije a kontrole se prije svega planiraju na granici s Austrijom od kuda stižu deseci tisuća izbjeglica.

Kontrole granica su počele u nedjelju oko 16,30 kada je ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere objavio odluku u Berlinu.

Novinar agencije France presse koji se nalazi na jednom od najvećih prijelaza između Njemačke i Austrije oko 18,30 nije primijetio dodatne policijske snage.

Policija je precizirala da se priprema na dugoročno provođenje te mjere, a de Maiziere je spomenuo privremenu odluku.

Policija je precizirala da osobe koje prelaze granicu s Njemačkom moraju posjedovati dokument za identifikaciju ili putovnicu.

Berlin je opravdao tu izvanrednu odluku masovnim priljevom migranata.

Većina dolazi u Njemačku iz Austrije i upućuju se u Muenchen vlakom. Smještajni kapaciteti u Muenchenu su zasićeni. U dva tjedna 63.00 izbjeglica je stiglo u taj grad, prema podacima mjesnih vlasti.

(Hina)