Francuska poziva svaku od zemalja Europske unije na savjesno poštivanje pravila Schengenskog prostora, rekao je ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve u nedjelju nakon razgovora s njemačkim kolegom Thomasom de Maiziereom.

“Ta pravila predviđaju registraciju izbjeglica u prvoj zemlji po ulasku preko vanjske granice Europske unije i zbog tih propusta je Njemačka odlučila privremeno uspostaviti kontrole na svojim granicama, ali ne i zatvoriti ih”, piše u priopćenju.

Razgovor dvojice ministara je omogućio utvrđivanje zajedničkog fraacusko-njemačkog stajališta prije sastanka u ponedjeljak u Bruxellesu ministara unutarnjih poslova i pravosuđa 28 zemlja posvećenog imigracijskoj krizi, piše Cazeneuve nakon što je Njemačka odlučila privremeno ponovo uvesti kontrolu na svojim granicama, a Muenchen je prezasićen priljevom izbjeglica.

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel su također u nedjelju razgovarali i utvrdili zajedničku analizu stanja, precizira izvor blizak Hollandeu.

Francuski i njemački ministri unutrašnjih poslova su pripremili zajedničko priopćenje kolegama iz Europske unije kojim ih podsjećaju na načela koja brane i planirajau im se zajedno obratiti u ponedjeljak, dodaje se u priopćenju francuskog ministra.

(Hina)