Dalje.com

Prvi čovjek Hrvatske pravoslavne crkve, episkop Aleksandar, održao je obred “blagoslova vode” na blagdan Bogojavljanja ili Sveta tri kralja na Cvjetnom trgu, pokraj pravoslavne crkve. Uz njega je bio i Marko Jurič, jedan od organizatora obreda i donedavni voditelj na Z1 televiziji koji je tamo dobio otkaz zbog, kako mu se spočitava, promicanja ustaštva.

Na vjerskom obredu Hrvatske pravoslavne crkve, kojoj se negira postojanje i izravno je se povezuje s NDH i ustaškim režimom Ante Pavelića, okupio se mali broj vjernika, iako ih, prema Juričevim riječima, u Hrvatskoj ima više od 16 tisuća. Prije obreda, govor je održao Marko Jurič pozvavši vlasti da konačno priznaju Hrvatsku pravoslavnu crkvu i daju joj mjesto na kojem će se održavati bogoslužja. U protivnom će se to, zaprijetio je Jurič, redovito raditi na Cvjetnom trgu.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Nije propustio Jurič, poznat po neimanju dlake na jeziku, prozvati izaslanika srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je na jučerašnjem zagrebačkom domjenku Srpskog narodnog vijeća, između ostaloga, rekao da će Srbija svim sredstvima štititi svoje ljude u Hrvatskoj. Mnogi su tu izjavu osudili kao agresivnu, uspoređujući je sa sličnim izjavama Slobodana Miloševića, a Jurič je Vladimira Božovića i Aleksandra Vučića prozvao za četništvo.

Na koncu, svim je protivnicima poručio neka odj..u, a potom mikrofon predao u ruke episkopu Aleksandu koji je održao obred.

Episkom Aleksandar također se, nakon obreda blagoslova vode, obratio okupljenima, no u sasvim drugačijem tonu od Juriča. Pozvao je na jedinstvo hrvatskog naroda rekavši kako je križ njihovo jedino oružje.