Otvorenje izložbe Tebi, o nama autorica Petre Orbanić i Marije Plečko održat će se u četvrtak, 12. siječnja u Galeriji Studentskoga centra od 20 sati. Izložba je otvorena do 21. siječnja, radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati, izvijestili su iz Galerije SC.

Temelji suradnje i stvaralačkog procesa Petre Orbanić i Marije Plečko proizlaze iz njihova prijateljstva i zajedničke fascinacije prirodom, hodanjem, penjanjem i planinarenjem. Misli i osjećaji kroz koje umjetnice prolaze potaknute tim aktivnostima manifestiraju se u njihovim radovima, no oni nisu samo puka materija i faktografija. Za umjetnice, koje su aktivni subjekti vlastitih priča, oni su geste, sjećanja, ostvarene i neostvarene želje. Svaki promatrač pozvan je doživjeti ih i saslušati na svoj način.

Zajedno organiziraju, sudjeluju i surađuju na brojnim likovnim radionicama i projektima, a izlagale su u zemlji i inozemstvu. Dobitnice su nekoliko Rektorovih nagrada i pohvala dekanata za uspješan rad, dobitnice su 2. HPB nagrade 33. Salona mladih 2016. i pohvale Akademije likovnih umjetnosti iz latinske klasifikacije s velikom pohvalom (Magna cum laude). Od rujna 2014. započinju i umjetničku suradnju koja je proizašla iz zajedničkog hodanja, planinarenja i penjanja koji ujedno postaju neodvojiv dio njihova stvaralačkog procesa.