18.02.2009., Dubrovnik - Dubrovcane je potpuno zateklo nevrijeme sa snijegom. Posebno su na mukama bili vozaci. Kolone su se stvarale na ulascma u grad. Photo: Grgo Jelavic/24sata

Koliko niske temperature mogu negativno utjecati na ispravnost automobila zorno se manifestiralo u subotu, 7. siječnja, kad je u Zagrebu bilo tek oko minus sedam stupnjeva. Dežurni automehaničar tog autokluba imao je čak četiri puta više poziva za pomoć, nego drugih dana. U prosjeku svakih 38 minuta netko je javljao o kvaru svojeg automobila na cesti. Sve niže dnevne temperature ujedno su i sve veća opasnost za vozače koji nisu na vrijeme promijenili rashladnu tekućinu ili su je dolijevanjem vode opasno prorijedili. Takva neadekvatna tekućina smrzavanjem može izazvati pucanje dijelova motora i pričiniti veliku štetu, priopćili su iz Autokluba ‘Maksimir’.

– Kako svi zagrebački vozači nemaju vlastitih garaža a niti drugih mogućnosti za smještaj svojih automobila na primjerena mjesta u ekstremnim zimskim uvjetima, Autoklub ‘Maksimir’ uputio je apel velikim trgovačkim centrima da u svoje garaže prime noću automobile građana. Upit o takvim mogućnostima upućen im je jučer, 9. siječnja i sada se u autoklubu očekuju pozitivni odgovori bar nekih trgovačkih centara. Besplatno zimsko utočište noću mogao bi dati i Zagrebparking, koji inače cijelu godinu ubire velika novčana sredstva od parkiranja, a ima noću slobodne kapacitete – zaključuje u AK Maksimir.

Urodi li ova aktivnost Autokluba ‘Maksimir’ stvarnim rezultatima, od mogućih zimskih nedaća bilo bi zaštićeno nekoliko tisuća automobila noću, u vrijeme kad su vanjske temperature i najniže. Bila bi to i vrlo dobra promidžba trgovačkim centrima, jer time čine dobro sadašnjim i budućim kupcima, koji će sigurno znati nagraditi njihovu susretljivost.