Za eskime nema zime, kaže se. No, nema je ni za one koji se znaju ponašati kada živa danima kao da je zaglavila debelo ispod ništice. Dame s Dolca, takozvane kumice, s velikom se hladnoćom itekako znaju nositi. Razgovarali smo s nekima od njih kako bismo saznali njihovu tajnu.

Milena kaže da je najbitnije obući se slojevito. Za najhladnijih dana nosila je i po pet slojeva odjeće. Što se hrane tiče, savjetuje jesti i piti ono “što grije” – čvarke, luk, kobasice i kuhano vino.

Slično kao i Milena, i Danijela savjetuje više slojeva odjeće. Ona se, pak, zagrijava i vrućim čajem, no kaže kako, kad stisne zima, na vjetrometini i betonu Dolca ništa ne može pomoći. Kad tad, dodaje, čovjeku postane hladno.

Kao i kolegice joj, i Marija se grije čajem i višeslojnom odjećom.

I narednih će dana biti hladno. Ne tako jako, ali temperature će i dalje rijetko ulaziti u plus. Ali ništa strašno i ništa čudno, zaključuju sve tri naše sugovornice. Kažu kako smo postali previše osvjetljivi i da previše kukamo. Zima je i normalno je da bude hladno, normalno je da pada snijeg, kažu.