HNS-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš održala je prvu u nizu tematskih press konferencija. Tema je bila, kako je rekla, gorući problem u Zagrebu – pitanje gospodarenja otpadom. Ako Zagreb želi biti pametan grad, za što se i sama zalaže, onda svojim otpadom mora pametno gospodariti – poručila je.

Pametno gospodarenje otpadom, prema Anki Mrak Taritaš, podrazumjeva ispunjenje nekoliko bitnih ciljeva – sprječavanje nastanka otpada, odvojeno njegovo prikupljanje i recikliranje, otvaranje Centra za reciklažu te zatvaranje odlagališta Prudinec u Jakuševcu.

– Otpad je veliki problem u Hrvatskoj. Neke općine i neki gradovi taj su problem počeli rješavati. Imamo i stotinjak dobrih primjera prakse u Hrvatskoj, da ne govorim u zemljama Europske unije. Kada govorimo o Zagrebu, tu su sve lampice u crvenom. Kao iznad bolesničkog kreveta kad sve gori crveno i blinka, tako je i s otpadom u Zagrebu. No, moramo biti svijesni činjenice da otpad nije smeće, da je otpad energent i da se tako se prema njemu moramo odnositi. Pametno gospodarenje njime omogućit će nam niže cijene grijanja, novo zapošljavanje i zdraviji i čišći grad – naglasila je Anka Mrak Taritaš i dodala kako prosječno kućanstvo godišnje “proizvede” oko 370 kilograma otpada, od čega je 50 posto ponovno iskoristivo. Trebamo, dakle, znati što s neiskoristivih 50 posto.

– Osim sortirnice gdje će se otpad sortirati, ostatak se može koristiti i kao energent. Ja se zalažem da u tom smislu ne aktiviramo neki novi prostor već da koristimo postojeći, već devastirani. Prostor u blizini Toplane na istočnom djelu grada bio bi idealan za energanu – smatra HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu i kaže kako i mulj koji ostaje u Pročistaću otpadnih voda također može biti iskorišten.

– Otpadni mulj djelomično se može koristiti u proizvodnji komposta, ali i u građevinskoj industriji, prije svega za proizvodnju opeka – zaključuje.

Na kraju, rekla je kako je velika odgovornost na Gradu Zagrebu koji jednostavno mora napraviti svu potrebnu infrastrukturu da bi se otpadom moglo gospdariti pametno, ali i na građanima koji se o tome svemu moraju informirati i educirati.