Do kraja 2016. godine zagrebačkom vodovodu predano je 10.307 zahtjeva za legalizaciju priključka za vodu, što je iznad očekivanja jer su u gradu očekivalo upola manje zahtjeva. Navala je bila jer su gradske vlasti obećale kako će legalizacija priključka biti besplatna.

Svi oni od ove će godine biti redovni platiše Vodovoda, a sve kako bi se, objasnili su već iz Grada, smanjili godišnji gubici te Holdingove podružnice. Također, u ovoj se godini u proračunu osiguralo 15 milijuna kuna, kako bi se financirali priključci onima koji će se na vodovod tek priključivati.

– Zahtjevi se mogu predavati i dalje te je sukladno Odluci o priključenju na komunalne vodne građevine za nova priključenja definirano da Grad Zagreb u vidu financijske potpore građanima, za kategoriju kućanstva, nadoknađuje troškove izgradnje priključaka na komunalne vodne građevine – objasnila je Ana Glavan iz ViO-a te dodala kako svaki zaprimljeni zahtjev mora proći određene provjere i obrade, nakon čega se sklapa ugovor o priključenju.

Sa spomenutih 15 milijuna, koliko će Grad dati ove godine za uključenje na vodovodnu mrežu, financirati se može oko 2500 priključaka. Točnije, po priključku izdvojit će se šest tisuća kuna. A upravo to je iznos koji si dosad brojni Zagrepčani nisu mogli priuštiti, prenosi vecernji.hr.

– Naravno da sam predala zahtjev. I to već u kolovozu, odmah kad se moglo. Nije nam namjera bila krasti vodu niti smo to tako doživljavali, ali nakon što smo nekako sagradili svoju prizemnicu, za priključak, iskreno, nismo imali – rekla je Ana Marković s Kozari puteva. Osim priključaka za vodu, Grad će financirati i priključke na kanalizaciju, čime će brojni Zagrepčani konačno zaboraviti septičke jame.

– Kako bi započeo postupak priključenja na komunalne vodne građevine, potrebno je predati zahtjev za priključak koji je moguće preuzeti s naše internetske stranice – rekli su iz ViO-a.