„Joža je svojim primjerom pokazao da je političar koji istinski predstavlja glas naroda i koji na prvo mjesto stavlja malog čovjeka, selo i seljake, radnike, siromašne i obespravljene. Svojim radom i predanošću ostavio je neizbrisiv trag na političkoj i javnoj sceni i zbog toga još jednom pozivam na složnost, zajedništvo i poštenje u stranci. Pred nama je posebno izazovna godina, no siguran sam kako ćemo zajedničkim radom i zalaganjem nastaviti raditi za dobrobit naše zemlje i naroda“, kazao je danas župan Zagrebačke županije i potpredsjednik HSS-a Stjepan Kožić, na tradicionalnoj manifestaciji „Dan s Jožom“, kojom je Županijska organizacija HSS-a Zagrebačke županije i Gradska organizacija HSS-a Vrbovec obilježila 19. obljetnicu smrti velikana HSS-a Josipa „Jože“ Pankretića.

Kožić je podsjetio prisutne i na snažnu karizmu i nepokolebljivost Josipa „Jože“ Pankretića, koji je u svojim govorima srčano i snažno zagovarao i branio svoja uvjerenja i, kako je on to često napominjao, „interese onih koji su ga i poslali u Sabor“.

„Bez imalo dvojbe možemo reći da je Joža bio dostojan zaštitnik politike i tradicije Hrvatske seljačke stranke, poštenja, pravednosti, tradicionalnih vrijednosti, običaja i nacionalnog identiteta. Njegovi osebujni i srčani govori znatno su formirali hrvatsku političku zbilju i često su nas tjerali na promišljanje i preispitivanje, kako te zbilje, tako i nas samih. Njegova ostavština i karizma „borca za narodnu pravicu“ i danas su sinonim za Hrvatsku seljačku stranku te nam mogu svima poslužiti kao težnja i nepresušna inspiracija.“, zaključio je Kožić.

Uz obitelj Josipa Pankretića polaganju vijenca na groblju Dijaneš, svetoj misi u crkvi sv. Vida i prigodnom programu prisustvovali su brojni gosti i stranački dužnosnici HSS-a, među kojima je bio i predsjednik stranke Krešo Beljak. „Siguran sam kad vas vidim danas ovdje, pogotovo ovoliki broj mladih među nama, da će Joža Pankretić uskoro dobiti dostojne nasljednike i da će HSS ponovno biti stranka onakva kakvu svi skupa želimo i kakvu bi prije svega Joža Pankretić želio vidjeti.“

U svečanom dijelu programa održanom u hotelu „Bunčić“ u Vrbovcu, dodijeljena su i priznanja HSS-a Zagrebačke županije „Josip Pankretić“ zaslužnim članovima stranke. Zlatnu značku s likom Josipa Pankretića zaslužili su Stjepan Bregeš i Dejan Jaić, dok su priznanja koje također nose njegovo ime uručena Željku Bukoviću, Stjepanu Kolediću, Ljubici Kos, Vladimiru Kosu, Vladi Kosiću, Mariji Kraljić, Mariji Lindić, Ignacu Štrucelju i Nikoli Vlašiću.
(HSS)