Predstavljanje knjige Nade Bezić ‘Glazbene šetnje Zagrebom’ održat će se u četvrtak, 19. siječnja, u 18 sati u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu, Masarykova 28, III. kat. Nakon uvodne riječi dr. sc. Ante Žužula, predsjednika Nadzornog odbora Školske knjige, vodič će predstaviti akademik Josip Bratulić, autorica dr. sc. Nada Bezić i urednica Petra Pavić.

Detaljan vodič po glazbenim punktovima grada ‘Glazbene šetnje Zagrebom’ knjiga je o prošlosti i sadašnjosti Zagreba. Vodi čitatelja od kuće do kuće gdje god se na neki način događala ozbiljna glazba, po ulicama i mirogojskim alejama, zaustavljajući se kod spomenika i koncertnih dvorana. Iakogovori o glazbenom životu, kojem je temelj umjetnost zvuka, knjiga ponajprijenavodi čitatelja da gleda i promatra, podigne pogled u ulicama kojima toliko puta prolazi, potraži ne tako očito blago u muzejima ili grob nekoga zaslužnoga glazbenika.

Knjiga donosi podatke o glazbenim lokacijama u četiri najatraktivnija područja u središtu Zagreba (Gornji grad, Kaptol, Zelena potkova, Ilica); predstavlja spomen-obilježja glazbenicima – ulicekoje nose njihovo ime, spomenike i spomen-ploče, grobove na Mirogoju; otkriva što je u najvećim zagrebačkim muzejima povezano s glazbom. Najvažniji koncertni i kazališni prostori detaljnije su opisani, a obuhvaćeno je i muziciranje na otvorenome.

Zagreb ovom knjigom dobiva kompletan pregled svih lokacija važnih za ozbiljnu glazbu. Pregledno se nižupodaci o najrazličitijim prostorima na kojima se glazba izvodila, podučavala, skladala, distribuirala ili se ondje čuva spomen na nju. Autorica se bavi različitim razdobljima, a ponajviše govorio posljednja dva stoljeća. Pišei o današnjem glazbenom Zagrebu, potičući čitatelja da prošeće ulicama i upozna grad, pronađe spomenike, oda počast preminulima na Mirogoju te, naravno, pohodi koncerte i kazališta.Oprema knjige (planovi dijelova grada i Mirogoja, fotografije i druge ilustracije, precizni i bogati popisi) upotpunjuje tekst.

S obzirom na to da je riječ o prvoj takvoj knjizi u Hrvatskoj, ona daje i metodološki doprinos glazbenoj publicistici u nas pa će poslužiti kao uzor za druge gradove. Naime, iako naslovom upućuju na to da pripadaju sličnom području, dosad objavljene knjige ponajprije opisuju povijest glazbe u tim gradovima, katkad prikazanima u vrlo uskom segmentu.

Ovo djelo donosi brojne nove podatke te ispravlja neke uvriježene pogreške iz drugih knjiga. Glazba je u raznim svojim pojavnostima bila prisutna u vrlo različitim uvjetima, povijesnima i političkima, pa se ponegdje neizbježno spominju te okolnosti, npr. glazba koja je pratila ispraćaj kako Tita, tako i Tuđmana. Za razliku od drugih knjiga, u ovoj je naglasak na tome gdje se događaoglazbeni život i koliko možemo saznati o tom prostoru, a sam repertoar i protagonisti nekoga glazbenog događaja u drugom su planu.

Djeloje nastalo kao plod dugogodišnjeg istraživanja glazbenog Zagreba. Sve je počelo jednom šetnjom u kojoj je autorica bila turistički vodič skupini kolega iz inozemstva. Dotadašnje znanje i strast za prenošenje priča i zgoda iz glazbenog Zagreba pretočila je u niz vrlo slušanih emisija na III. programu Hrvatskoga radija. A šteta je da te radijske šetnje ostanu samo u sjećanju slušatelja pa ih je bilo potrebno zabilježiti na papir. Slijedilo je istraživanje koje je rezultiralo i doktorskim radom iz muzikologije ‘Glazbena topografija Zagreba od 1799. do 2010.’