Zbog oštrijih mjera na granici Mađarske i Austrije prema izbjeglicama zadnjih je dana sve više slučajeva da izbjeglice za put prema Austriji i Njemačkoj koriste obilazak preko Slovenije, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

Kako navodi mariborski list “Večer”, slovenska je policija u subotu rano ujuutro neposredno pred graničnim prijelazom Šentilj prema Austriji, pri pokušaju ilegalnog ulaska u susjednu državu, zaustavila kombi rumunjske registracije u kojemu je otkrila 21 osobu, državljane Irana i Afganistana. Kombi je vozio 43-godišnji Rumunj, a utvrđeno je da je ilegalno s vozilom i izbjeglicama ušao u Sloveniju iz Mađarske.

Istodobno, austrijske vlasti objavile su da su u subotu na području Šentilja na svojoj strani zaustavili 43 izbjeglice iz Iraka i Sirije koji su u Austriju ušli iz Slovenije.

Austrija i Slovenija imaju bilateralni sporazum o vraćanju osoba koje nedopušteno prijeđu granicu, ali je slovenska policija u vezi sa spomenutim slučajem navela da ih austrijski kolege nisu obavijestili o osobama koje su ilegalno prešle granicu niti za to dali materijalne dokaze pa je izručenje spomenutih izbjeglica Sloveniji upitno.

Slovenska policijska uprava u obavijesti medijima navela je kako i dalje izvodi pooštrene kontrole i druge operativne mjere na zajedničkoj granici s Austrijom i da će to i dalje provoditi.

(Hina)