Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u privremenom uredu u pulskom Domu hrvatskih branitelja primila je istarskog župana Valtera Flega i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, a nakon susreta u izjavi za novinare istaknula kako preseljenje ureda u Puli znači i njezin prilog decentralizaciji.

“Snažno zastupam decentralizaciju u Hrvatskoj po načelu supsidijarnosti, odnosno prenošenja ovlasti, kao i fiskalne decentralizacije, da županijama, gradovima i općinama ostaju ona sredstva u najvećoj mogućoj mjeri kako bi se ponovno mogla investirati” – izjavila je predsjednica dodajući da snažno podupire i razvojne projekte u Istri. Kako je rekla Već nekoliko godina govori se o mnogim projektima u Istri, od završetka istarskog ipsilona, druge cijevi tunela Učka do izgradnje željezničke pruge od Pule do Rijeke što znači povezivanje Istre s Kvarnerom i kvarnerskim zaljevom prema srednjoj Europi.

“Mislim da ne možemo isključivo ovisiti o turizmu. Ova turistička sezona bila je sjajna, prihodi će biti dobri, no primjerice lani su vremenske neprilike učinile svoje i prihodi od turizma nisu bili zadovoljavajući” – rekla je predsjednica Grabar Kitarović

Ocijenila je da “turizam kakvog trenutno imamo previše ovisi o vremenskim i drugim uvjetima” i zato, smatra ona, “trebamo ulagati kako u temeljnu proizvodnju i razvoju infrastrukture tako i u oblike turizma koji će kroz cijelu godinu privlačiti turiste”.

Po njezinim riječima jedan od preduvjeta u Istri za to je upravljanje vojnim objektima i stoga je, kako je rekla “čudi što u Puli područja od Muzila do bivšeg vojnog aerodroma stoje prazni i neiskorišteni”.

“Jednostavno ne mogu shvatiti kako toliko godina, od 2001. do danas da se ti objekti ne daju na upravljanje lokalnoj samoupravi i kako se na taj način ne realiziraju projekti koji bi doprinijeli razvoju” – izjavila je predsjednica. Kako je ocijenila, time se gube godine neovisno o tome što ova zemlja ima toliko preduvjeta i toliko resursa za razvoj.

“Zašto smo na začelju Europske unije? Zato što ne znamo dovoljno brzo i učinkovito iskoristiti te resurse. Stoga pozivam sve odgovorne u državnoj upravi da se riješi pitanje, kako vojnih objekata, tako i drugih nekretnina koji su u vlasništvu države, a koji se mogu predati lokalnoj samoupravi koja najbolje zna koje su potrebe i mogućnosti i koja najbolje može pokrenuti projekte koja će otvarati nova radna mjesta” – zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Izrazivši zadovoljstvo današnjim razgovorom istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić kazali su kako se Istra godinama bori protiv centralizacije.

“Neovisno o političkim razlikama moramo raditi zajedno u vezi s pitanjem bivših vojnih zona .Suradnja je nužna od državne razine, odnosno ureda predsjednice i predsjednika Vlade do županija, gradova i općina kako bi nam sutra bilo bolje” – poručio je Miletić.

Hrvatska predsjednica se potom sastala s porečkim i pulskim biskupom mons. Draženom Kutlešom te s Alfiom Barbijerijem, rektorom Sveučilišta “Jurja Dobrile” u Puli.

Predsjednica Grabar Kitarović sljedeća četiri dana, do četvrtka 17. rujna privremeni ured ima u Puli, u Domu hrvatskih branitelja.

(Hina)