Reformisti

Da bi Zagreb trebao bolje brinuti o beskućnicima, osobito kada se živa u termometrima danima ne diže iznad nule, smatraju članovi Narodne stranke – Reformista. Na konferenciji za medije poručili su Milanu Bandiću i Uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom da bi svi Zagrepčani trebali imati krov nad glavom, a to podrazumijeva otvaranje novih prenoćišta, poput onoga u Kosnici, ali u svim dijelovima grada pa i u centru.

– Početkom svake godine najviše se vidi kontrast između bogatih građana Zagreba i onih najsiromašnijih. Dok s jedne strane u medijima možemo vidjeti slike poznatih sugrađana iz mondenih ljetovališta i skijališta, oni najsiromašniji Zagrepčani i Zagrepčanke žive doslovce na ulici. Pred par dana uprava Glavnog zagrebačkog željezničkog kolodvora odlučila je ugasiti grijanje pa ni tamo beskućnici više ne mogu prenoćiti. Ostaje im Zagrebački autobusni kolodvor na kojem se skupljaju poslije ponoći i u tišini se uz radijatore pokušavaju ugrijati. Očito je da takvo stanje u europskoj metropoli kakav je Zagreb nije održivo – rekao je član nacionalnog predsjedništva Reformista Robert Hirc.

Hirc je naglasio kako problem nije riješen sve dok imamo i jednog beskućnika bez krova nad glavom, bez grijanja i hrane. Poziva stoga Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom da uloži dodatne napore za pronalaženje adekvatnog smještaja za sve ljude bez doma.

– Dva smještaja, Heinzelova i Grgura Ninskog, izmješteni su 2010. u Kosnicu koja spada pod Veliku Goricu. Njome upravlja Crveni križ. Tamo je to dobro organizirano, ima dosta kreveta. No, praktički gledano, beskućnici iz Podsuseda, Maksimira, Dubrave, vjerojatno nikada nisu ni čuli za Kosnicu, a teško da će tamo odlaziti s mjesta na kojima se kreću. Zato bi Zagreb trebao takve smještaje organizirati bliže, da budu dostupni svim beskućnicima – smatra Hirc.

Problem je, naglašava, i to što beskućnici koji su u prihvatilištu ne ulaze u sustav socijalne pomoći pa ih velik dio mjesečno ništa ne uprihođuje, osim ako ne skupljaju boce.

– Od Grada Zagreba ne očekujemo samo da osigura krov nad glavom za sve beskućnike, već i da im pružiti mogućnost nastavka školovanja ili prekvalifikacije, zdravstvenu skrb, pomoć psihologa i liječnika te pravnu pomoć. Povratak s društvenih margina traži iznimne napore i entuzijazam svih koji su uključeni u pomoć beskućnicima – zaključio je Hirc.

Ovo je bila i prva tema od sada redovitih tjednih pressica zagrebačkih Reformista, čime se, čini se, i oni polako uključuju u “utrku za Zagreb” koja će se rasplesti krajem svibnja, odnosno, početkom lipnja.