Tajnik Gradskog odbora HDZ-a Ivan Ćelić i članica Povjerenstva za zdravstvo HDZ-a Koraljka Marušić održali su tiskovnu konferenciju o diskriminaciji pacijenata glavnog grada u provođenju primarne zdravstvene zaštite.

Naime, u natječaju Ministarstva zdravlja za opremanje objekata primarne zdravstvene zaštite, Grad Zagreb nije sudjelovao. Štoviše, od ukupnih 18,5 milijuna eura, koliko su iznosila raspoloživa sredstva, Grad Zagreb nije povukao niti centa. Razlog tomu je kriterij razvijenosti prema kojemu Zagreb kao najrazvijenija sredina nema pravo na sredstva raspisanog natječaja.
-Prihvaćamo da postoji kriterij razvijenosti kao uvjet za sufinanciranje. No, zbog činjenice da trećina objekata primarne zdravstvene zaštite na području Zagreba nema odgovarajuće uvjete, Ministarstvo zdravlja moralo je pronaći drugi model financiranja – naglasio je tajnik Gradskog odbora HDZ-a Ivan Ćelić.

Pritom je prozvao i nadležni Gradski ured za zdravstvo čija je reakcija na ovu diskriminaciju izostala.
-U gradu u kojem se plaća prirez od čak 18 posto, usluga nije na razini na kojoj bi trebala biti. Tako se svakoj gradskoj četvrti mogu pronaći montažni i neprikladni objekti u kojima se nalaze ordinacije, a u isto vrijeme gradonačelnik Milan Bandić po općinama diljem Hrvatske u predizbornoj kampanji dijeli novce poreznih obveznika Grada Zagreba.
Primarna zdravstvena zaštita temelj je svakog zdravstvenog sustava. Nebriga za tu razinu može dovesti do urušavanja cjelokupnog sustava. Čak trećina od 450 ambulanata u Zagrebu izgledaju kao da se nalaze na području od posebne državne skrbi – istaknula je dr. Koraljka Marušić, specijalistica obiteljske medicine.
Ovaj je natječaj jasan primjer nesposobnosti vladajućih u provođenju kvalitetnih programa u zdravstvu, a sve na štetu pacijenata, njihova zdravlja i sigurnosti, istaknuli su zagrebački HDZ-ovci na svojoj tiskovnoj konferenciji.