Hrvatska socijalno-liberalna stranka u četvrtak u Novinarskom domu u Zagrebu u 11 sati organizirala je okrugli stol na  temu ‘Pravo na vodu je ljudsko pravo’.

Među brojnim stavovima vezanim za problem vode kao jednog od najvažnijih resursa, u raspravi se najviše isticao stav HSLS-a o nužnosti promjene Ustava kada je riječ o vodi.

– HSLS, polazeći od svojih temeljnih načela zaštite interesa pojedinaca, građana i države, smatra da je potrebno, hrvatskim Ustavom, pravo na vodu proglasiti temeljnim ljudskim pravom – naglašeno je tijekom diskusije.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor iznio je brojne razloge zbog koji bi valjalo mijenjati Ustav.

– Voda je životno važni resurs, stoga ovisnost čovjeka o vodi ne smije biti podložna interesima tržišta ili bilo kojim drugim interesima, već je pravo na vodu čovjekovo iskonsko pravo. Također smatram kako zakonske odredbe nisu dovoljno snažno jamstvo da će voda i dalje biti nekomercijalno opće dobro jer su izmjene zakona lako provedive i tu uvijek postoji opasnost zloupotrebe njihove izmjene na štetu javnog interesa. Stoga smatramo da je ustavno proglašenje prava na dostupnost vode za ljudsku upotrebu je najbolja pravna zaštita od rastućih tendencija i pritisaka za liberalizacijom tržišta vodne opskrbe – razjasnio je Kosor.Darinko Kosor

HSLS-ovci su upozorili da privatizacija djelatnosti vodoopskrbe neminovno nosi rast cijena usluga ‘prvenstveno radi ostvarivanja profita što stvara rizik da isporuka vode kao zajedničkog dobra može biti uskraćena’.

– Predlažemo da se postojeći Ustav RH dopuni novom  ustavnom odredbom po kojoj su vodni resursi primarno u funkciji opskrbe građana i kućanstava. U tom smislu voda ne smije biti tržišna roba. U Hrvatskoj su vodni resursi zakonski regulirani kao nekomercijalno opće dobro. Međutim, promjenu zakona je proceduralno i operativno mnogo lakše provesti nego što bi to bio slučaj s Ustavom gdje je procedura izmjena znatno složenija. Kao visoko zadužena zemlja, Hrvatska je izložena  raznim  pritiscima pa i onim koji bi mogli rezultirati prodajom onog najvrednijeg što nam je preostalo, prirodnih bogatstava.  U svijetu su zabilježena  mnoga negativna iskustva s privatizacijom sustava vodoopskrbe koja je popraćena velikim poskupljenjima isporučenih usluga. Zbog toga postoje primjeri privatizacije i naknadne rekomunalizacije ove djelatnosti u nekim većim europskim gradovima. Uvažavajući gospodarsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj, smatramo kako je u području vodnih usluga potrebno osigurati nadzor i državnu regulaciju ove djelatnosti. S obzirom da će potreba za vodom sve više rasti zbog porasta stanovništva, loše kvalitete vode u najmnogoljudnijim zemljama svijeta, uslijed klimatskih promjena i sl., potrebna je veća kontrola obnovljivih zaliha vode kojima je Hrvatska iznadprosječno bogata – obrazložili su svoja stajališta i naume HSLS-ovci.