Od posljedica ranjavanja u minskom polju nedaleko Josipdola u ogulinskoj je bolnici u ponedjeljak preminuo pirotehničar Ivan Jurić iz vukovarske tvrtke Detektor, dok se njegov kolega Darijo Skender nakon operacije uspješno oporavlja.

Smrt teže ozlijeđenog pirotehničara, stradalog na razminiravanju poljoprivrednih površina u Sabljakima Modruškim, Hini je potvrđeno u Općoj bolnici u Ogulinu. Kirurg Igor Tripalo kazao je da je pacijent k njima stigao praktički mrtav, ali je bio reanimiran. No, potom je ipak umro od iskrvarenja jer je ostao bez obje noge, a zadobio je i ozljede prsnog koša i prostrijel vrata.

Za drugog pacijenta kirurg je kazao da se nakon operacije trbuha dobro oporavlja. “Drugi je pacijent stabilan, pri svijesti, no nažalost ozljede njegovog kolege bile su nespojive sa životom”, rekao je Tripalo.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiravanje Tomislav Ban rekao je da je Jurić stradao od tzv. promovke, protupješačke rasprskavajuće odskočne mine, najopasnije od svih mina. “Radi se o tome da je prilikom ručne detekcije mina Jurić nekim sredstvom, meteldetektorom ili pipalicom aktivirao minu koja je u trenutku aktivacije iskočila 60 do 80 centimetara iznad tla i tu se rasprsnula. Od šrapnela te mine je stradao i Skender koji se nalazio čak trideset metara dalje”, kazao je Ban. Pojasnio je da je riječ o mini koja teoretski može nanijeti ozljede i 100 metara od mjesta eksplozije.

Prema Banovim riječima očevidom se nije moglo utvrditi je li minu aktivirala pipalica prilikom ubadanja u tlo ili metaldetektor, jer je na mjestu eksplozije veliki krater i sva su sredstva rada uništena.

“Možemo samo potvrditi da je na mjestu eksplozije nastao krater, da su geleri na sve strane pa su uništena i sredstva kojima je pirotehničar radio. Na očevidu je bila kriminalistička policija, a i teško da ćemo saznati točno što se dogodilo, odnosno što je aktiviralo minu”, rekao je Ban.

Na mjestu razminiranja danas su radila 34 pirotehničara s 13 strojeva, a u neposrednoj su blizini bila i tri sanitetska vozila.

Karlovačka policija ranije je izvijestila da su dojavu o stradavanju pirotehničara, starih 26 i 37 godina, zaprimili u ponedjeljak oko 9,20 sati.

(Hina)