Službenici Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, tzv. poreznog USKOK-a, raspetljali su još jedno dobro organizirano kriminalno klupko u središtu koje je skupina koja je kroz fiktivno poslovanje izvukla čak 57 milijuna kuna iz raznih tvrtki.

Glavni osumnjičenici, uz ukupno 21 osobu koliko ih je uhićeno u ovoj akciji, zagrebački su poduzetnici Svetislav Josimović i Juraj Puškar. Josimović  vodi niz tvrtki, a Puškar je poznat i kao vozač autoutrka, te je bio i na čelu i Zagreb Racing Tima.

Prema optužbi poreznog USKOK-a, Josimović i Puškar terete se da su glavni organizatori zločinačkog udruženja u koje su uveli još nekoliko suosumnjičenih i njihove tvrtke. Njihova “djelatnost” bila je pronalazak direktora, odgovornih osoba u drugim trgovačkim društvima, koji su bili zainteresirani za izvlačenje novca iz tih tvrtki. Tako su tvrtke iza kojih su stajali Josimović, Puškar i ostali pridruženi članovi izdavale fiktivne račune za razne robe i usluge tvrtkama s čijim odgovornim osobama su se povezali, a onda bi ti direktori odobravali plaćanje iako, prema optužbi, nikakve usluge nisu pružene niti je roba isporučena.

Veći dio sredstava organizatori su potom podizali s računa te su gotovinu međusobno podijelili. U kojim omjerima su dijelili izvučeni novac, odnosno jesu li za sebe uzimali “samo” manju proviziju, a glavninu davali direktorima oštećenih tvrtki, zasad nije poznato. U svakom slučaju, na ovaj način je u gotovini podignuto i podijeljeno oko 47 milijuna kuna, dok je oko 10 milijuna kuna izvučenog novca ostavljeno za redovno poslovanje njihovih tvrtki.

Među tvrtkama koje su najviše oštećene spominju se voditelji Westgatea, Shopping City Zagreb i Trgovački centar Zagreb. Velika sredstva izvučena su i iz tvrtki Oktal Pharma, Emporion Plus, IMG Zagreb i cijelog niza drugih tvrtki.

Među uhićenim direktorima oštećenih tvrtki su predsjednik uprave Oktal Pharma Marijan Škiljević, Sanja Bogunović Krnetić iz Spana, Danijel Artenjak iz tvrtke Napredni modeli, Joško Čupić iz IMG-a Zagreb, Ivan Matijević iz Matela, Zdravko Živković iz Emporion Plusa, Ante Mlinarić iz MB Auto, Emilio Krstić iz Arkadije i drugi, piše Jutarnji list.