Grad Velika Gorica može se pohvaliti uspješnim načinom rješavanja problema gospodarenja gradskim otpadom.

Velika Gorica kao vodeći partner te partneri VG Čistoća, Grad Velenje i Školski centar Velenje iz Slovenije, provodili su projekt „U mojem dvorištu” ukupne vrijednosti 9,4 milijuna kn, a čak 63% investirano je u Veliku Goricu.

“In My Back Yard” projekt je sufinanciran sredstvima EU u sklopu Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013., a nakon pune četiri godine rada na ovom projektu Europski fond za regionalni razvoj uplatio je završnu isplatu Velikoj Gorici čime je i formalno provedba projekta uspješno okončana.

– Projekt se odvijao kroz 5 radnih paketa. Tu je upravljanje i koordinacija, informiranje i obavještavanje javnosti. Ostalo se odnosi na samu implementaciju aktivnosti projekta, izradu analiza otpada, studija gospodarenja otpadom i softwarea za gospodarenje otpadom, te izgradnju infrastrukture samog reciklažnog dvorišta – objasnio je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Velike Gorice za Zagrebanciju.com.

Upravo je reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi, čija je vrijednost 4,5 milijuna kuna, bilo točka na i ovog projekta za Veliku Goricu, jer se Centar odmah pokazao dobrom investicijom budući da se količina recikliranog otpada povećava iz dana u dan.

– Imamo značajan porast recikliranog otpada što se tiče plastike, papira, stakla, biootpada i tekstila. Ovo je značajna stavka s obzirom na preporuke Europske Unije – rekao je Željko Galeković, direktor VG Čistoće.