Dalje.com će na izborima za gradonačelnicu Zagreba podržati Sandru Švaljek. Ovoga mjeseca slavimo 10 godina rada ( prvo kao javno.com, a zatim dalje.com) i u tih deset godina smo na svim izborima bili uvijek neutralni.

Ovoga puta nećemo. No, nećemo zato ni postati aktivisti jer i dalje vjerujemo kako je to nespojivo s novinarstvom.

I na ovim zagrebačkim izborima novinski izvještaji, analize i vijesti na portalu dalje.com bit će objektivni, ideološki neutralni i nepristrani. Kao što će, uostalom, biti uvijek. Subjektivni na dalje.com mogu biti samo komentari.

I zato će Sandra Švaljek za vrijeme kampanje imati „povlašten“ status samo u uredničkim komentarima. Poput ovoga.

 

Milan Bandić je već 17 godina glavni čovjek ovog grada. Formalno je gradonačelnik nešto manje od toga jer je titulu na par godina morao prepustiti Vlasti Pavić.  Zadnji mandat ni on, a ni građani neće pamtiti po dobrom. Pritvaranje i istrage protiv Milana Bandića i suradnika blokirale su rad gradske uprave. Nema naznaka da će se to promijeniti i Zagreb ne treba više biti taoc Bandićeve borbe s pravosuđem.  I većina Bandićevih dugogodišnjih suradnika priznaju otvoreno kako su se umorili ili su se već ranije negdje sklonili ili umirovili.

A i sam Bandić je već nekoliko puta pokušao pobjeći iz Zagreba na nacionalnu scenu.  Zagreb mu je zadnjih godina tek rezervni položaj.

A Zagreb treba gradonačelnika kojemu će to mjesto biti više od utješne nagrade. I to je jedan od glavnih razloga zašto ćemo podržati Sandru Švaljek i zašto smatramo da bi ona trebala dobiti najveći broj glasova Zagrepčana na izborima u svibnju.

Sve izgledne kandidate za gradonačelnika, a tako će vjerojatno biti i kada budu poznati i oni iz HDZ-a i SDP-a, imaju i mjesta u Saboru, a mnogi od njih i otvoreno sanjaju nacionalne karijere.

Sandra Švaljek je jedina od dosada svih poznatih kandidata za mjesto gradonačelnice koja se nije natjecala na parlamentarnim izborima. Iako si je vjerojatno mogla ispregovarati mjesto na nekoj listi koje bi je gurnulo u Sabor, ona  je i tada radila kampanju samo za lokalne izbore.

Prva je istaknula kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba i jedino je tome cilju bila posvećena dok je aktualni gradonačelnik održavao sjednice svoje buduće imaginarne vlade u Kninu.

Bandić je, što god o njemu mislili, nekada Zagrebu bio posvećen. Već dugo nije i vrijeme je da Zagrepčani dobiju nekoga tko to je.

Od svih dosada ponuđenih Sandra Švaljek najbolji je izbor. Ako zbog ničeg drugog, a onda zbog toga što ne nudi toliko sebe koliko konkretne mjere.

I to mjere preraspodjele gradskog proračuna, a ne njegova pumpanja. Mostove i žičaru bi svi gradili, „pronašli načina“ da se dovrši Sveučilišna bolnica, automatizirali promet i riješili problem otpada bez da zagađuju okoliš. Ajmo reći da su to „zajedničke“ točke svima u programu.

Švaljek nudi više, a kao Bandićeva zamjenica upoznala je i sustav gradske uprave kojeg treba mijenjati i provjetriti. Svašta se tamo nakupilo, osobito u zadnje vrijeme.

Kada je Švaljek vodila Grad dok je Bandić bio u pritvoru, bili smo joj najveći kritičari. Vjerovali smo, a u to vjerujemo i danas, kako Zagreb nitko ne smije preuzeti bez izbora. I kako se za te izbore treba temeljito pripremiti. I objaviti kandidaturu na vrijeme. Što u HDZ-u i SDP-u uporno ne rade. Čime podcjenjuju građane.

Sandra Švaljek ima još jednu prednost pred ostalim kandidatima. Nije članica političke stranke. A ništa ne uništava Hrvatsku i sve njene gradove kao stranačko uhljebljivanje i kadroviranje.

I to je najveći problem Anke Mrak Taritaš. Ma koliko god se ona željela distancirati od HNS-a – ne ide. I koliko god njen izborni tim htio prikačiti Sandri Švaljek HSLS – ni to ne prolazi. HSLS će od Sandre Švaljek dobiti  samo mjesta na izbornoj listi za Gradsku skupštinu jednako kao što bi dobio i HNS bilo koja druga stranka koja bi ju podržala.

Sandra Švaljek sigurno ne ide po stranačkim vikend okupljanjima HSLS-a kao što Mrak Taritaš ide u Tuhelj na HNS-ove PR radionice, niti tamo grli Darinka Kosora kao što Mrak Taritaš grli Srećka Ferenčaka.

Odlična kampanja koju Mrak Taritaš ima pokazuje da se u spa toplicama nešto i radi, a ne samo uživa, ali to ne pomaže previše građanima koji zaslužuju dobru gradonačelnicu, a ne dobru glumicu. Izbor za gradonačelnicu Zagreba nije izbor za Miss simpatičnosti.

I dok Mrak Taritaš nudi plave starke, Sandra Švaljek nudi rješenje kako da velik iznos novaca koji se svake godine isplaćuje iz gradskog proračuna za sport djece stvarno bude i potrošen na sport djece.

Naime, sada Zagreb isplaćuje novčanu pomoć raznim sportskim klubovima ( Dinamu i Mamiću najviše) za održavanje omladinskih i dječjih sportskih pogona, ali roditelji sve djece koja treniraju svejedno te treninge plaćaju. Jer, novac na kraju završi za podmirenje obveza profesionalnog pogona ( u najboljem slučaju ako ne i u privatnim rukama sportskih i gradskih funkcionera).

A roditelji mnoge djece si te treninge ne mogu priuštiti. Paradoks je kako upravo zbog takve djece ta stavka i postoji u gradskom proračunu. Da svatko dijete u Zagrebu ima pravo i mogućnost trenirati neki sport. Što danas nije ni blizu slučaj.

Sandra Švaljek predlaže da se roditeljima podijele novčani vaučeri za treninge umjesto da se novci daju predsjednicima klubova. Složit ćemo se svi, ako je u pitanju budućnost djece, kako su to sigurnije ruke.

I školske dvorane želi vratiti učenicima za sportske aktivnosti. Sada one služe kao igralište starijih rekreativaca i dodatna zarada nekima.

Ovaj prijedlog ne treba, za razliku od projekata koje predlažu svi drugi, građane koštati ništa. A mnoga djeca od njega će imati neizmjernu korist.

Sandra Švaljek ne blista u javnim nastupima poput Milana Bandića i Anke Mrak Taritaš. Niti na njima gradi sebe kao politički brand. Po protivnicima ne udara. Funkciju gradonačelnika ne vidi kao nagradu nego kao posao i odgovornost.

Sandra Švaljek nije bezgrešna.

Ako je i mislila prije za sebe kako nije sklona devijacijama, onda je uvidjela na slučajevima supruga i njegove sestre kako svaka vlast kvari, a apsolutna vlast kvari apsolutno.

Sandra Švaljek nije bezgrešna, ali grijesi njenih protukandidata su od njenih puno veći. Već je ovaj tekst dovoljno dugačak bez da ih i samo neke nabrojimo.

I najbitnije. Dok Sandra Švaljek prezentira nove ideje, drugi prezentiraju uglavnom sebe.  Kada i ne bi bilo drugih razloga samo bi zbog ovoga odlučili javno podržati Sandru Švaljek za gradonačelnicu Zagreba.

Ona jedina ne traži od nas da joj vjerujemo nego da ju poslušamo. Pri tome ne tvrdi kako sve zna. Nama je posao da sumnjamo i propitujemo. Sve i svakoga.

I zato podržavamo Sandru Švaljek. Ne zato što u nju najviše vjerujemo. Nego zašto što u nju najmanje sumnjamo.

I zbog nekih njenih ideja. Osobito ove oko sportskih vaučera. Ako išta djeci u gradovima treba i godi, onda je to bavljenje nekim sportom.

A ako išta građanima i demokraciji Zagreba treba i godi, onda je to promjena čelnog čovjeka.

Sandra Švaljek je već dokazala da to može i zna raditi. Otada je puno toga naučila. Ovoga puta se za posao i pripremila. Prije i bolje od svih. I ne duguje ništa nikome.

Ako Zagrepčani žele pravu promjenu, onda promjena ima lice Sandre Švaljek.