Prvo izdanje novog filmskog festivala Mladi, u kino!!! nastoji potaknuti mlade na kritičko promišljanje sadržaja koji gledaju, a održat će se od 6. do 8. veljače u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Uz nazočnost redateljice Marie-Christine Courtes festival otvara animirani film Pod tvojim prstima koji je bio u predselekciji za ovogodišnje Oscare.

Taj kratkometražni film prikazuje mladu Emilie koja, na dan kremiranja svoje bake, uranja u njezine uspomene, otkriva Indokinu u vrijeme Hoa, njezin ljubavni susret s francuskim doseljenikom, rođenje Linh (njezine majke), rat, njezin odlazak iz zemlje i dolazak u Francusku.

Idući dan na programu su dva kratkometražna igrana filma – Princeza Marie-Sophie Chambon, o djevojčici koja želi biti princeza, ali otkriva da je mnogo bolje biti astronaut, te Vučja glava Alice Vial o usamljenoj djevojčici kojoj je utjeha lutka vučje glave.

Posljednji dan festivala na programu je animirani film Slika Jean-Francoisa Laguioniea, čija se radnja odvija unutar slike na kojoj su naslikani dvorac, vrt i šuma, a gdje žive neobični likovi, nedovršeni rad svoga autora.

Slika

Svi filmovi imaju hrvatske i francuske podnaslove, projekcije su besplatne, no zbog ograničena broja mjesta potrebne su prethodne prijave.

Festival organizira Francuski institut u suradnji s francuskim Festivalom edukativnog filma u Evreuxu.

Program pogledajte na http://kinotuskanac.hr/cycle/mladi-u-kino