Davor Bernardić

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 01. i 03. veljače, pokazuje nekoliko zanimljivih nalaza o odnosima u hrvatskoj i zagrebačkoj političkoj areni.

Kada je riječ o političarima koji su aktivni na sceni u hrvatskoj metropoli Anka Mrak Taritaš i Davor Bernardić bilježe pad u popularnosti dok Ivan Pernar i dalje postepeno raste.

Tako je Anka Mrak Taritaš na listi popularnosti na državnoj razini na četvrtom mjestu s izborom od 6,9 posto (prije mjesec dana 7 posto), dok je Davor Bernardić sada peti s izborom od 6 posto (prije mjesec dana 7,3 posto). Tako je kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu prvi puta popularnija od šefa SDP-a.

Veliki porast na ljestvici pozitivnih političara, kako smo i spomenuli, zabilježen je za saborskog zastupnika Ivana Pernara koji je od kostituiranja aktualnog saziva Hrvatskog sabora bilježi stalan rast izbora. U četiri mjeseca istraživanja ovaj je saborski zastupnik došao na šesto mjesto s izborom od 5,5 posto i iza sebe ostavio brojne druge političare kao i predsjednika Živog zida VIlibora Sinčića. Međutim, Pernar je i među negativnim političarima i to na visokom trećem mjestu s izborom od 11,7 posto (prema 3,2 posto iz siječnja). Tako je zabilježio veliki rast i na pozitivnoj i na negativnoj ljestvici.

Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Zoran Milanović (4,4 posto), Božo Petrov (4,1 posto), Zdravko Marić (3,4 posto) i Zlatko Hasanbegović (2,6 posto).

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva političara na zalasku političke karijere, a što je vidljivo i po sve manjoj prednosti u odnosu na ostale sudionike političke arene. Na vrhu obje ljestvice je Zoran Milanović s izborom od 13,5 posto (prije mjesec dana 13,4 posto). Njegov nekadašnji glavni konkurent i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je na drugom mjestu s izborom od 12,6 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 17,2 posto). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Milorad Pupovac (6,7 posto), Andrej Plenković (6,6 posto), Kolinda Grabar Kitarović (6,3 posto), Ivo Sanader (3,4 posto), Božo Petrov (3,0 posto) i Pavo Barišić (2,2 posto).