Sastaničilo se danas u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, a potom i u zagrebačkom ogranku u Gundulićevoj, no ta stranka i dalje nema gradonačelničkog kandidata za Zagreb.

Već 16 godina HDZ nema glavni i najveći grad u Hrvatskoj, a čini se da ga neće imati ni naredne 4 godine. Lokalni izbori na rasporedu su za manje od 4 mjeseca, a u toj se stranci još nisu uspjeli dogovoriti ni tko će ih predstavljati na izborima u Zagrebu.

Doduše, HDZ-ova kandidatkinja na prošlim izborima Margareta Mađerić u utrku za Zagreb službeno je ušla tek sredinom veljače 2013., dok je na izborima 2009. Jasen Mesić to učinio tijekom siječnja. No ovi se izbori razlikuju po tome što su dvije trenutno najistaknutije Bandićeve protukandidatkinje to učinile vrlo rano – kampanju su započele još u listopadu odnosno studenome prošle godine.

Prema riječima naših izvora iz HDZ-a, predsjednik stranke Andrej Plenković ide na ruku aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću radi “mira u kući”. Računica je jednostavna – Plenković se odriče Zagreba i nastavlja uživati povjerenje Bandićeva četveročlanog kluba u Saboru. Osim toga, HDZ do sada nije ni uspio iznijedriti osobu koja bi ozbiljnije mogla zaprijetiti Bandiću pa onda nema ni svrhe upuštati se u bitku.

Hoće li u nju, barem simbolično, ući aktualni predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, vjerojatno ćemo doznati tek za nekoliko dana, govore nam naši izvori. No, izbora ionako nema puno – prepoznatljivih zagrebačkih članova HDZ gotovo da i nema, a za ministre u zagrebačkoj utrci Plenković ne želi ni čuti.

Podsjetimo na kraju da ni SDP još uvijek nema kandidata za Zagreb. Nisu uspjeli naći čak ni osobu koja bi novog predsjednika te stranke Davora Bernardića zamijenila na čelu zagrebačkog ogranka.