Još je ostao samo dan do otvorenja najznačajnije izložbe ove godine u Galeriji Klovićevi dvori – Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900. Veliki interes javnosti privlači izložba koja će prvi put predstaviti djela poznatih hrvatskih i austrijskih umjetnika secesije, a na konferenciji za medije u utorak ekskluzivno su predstavljena djela najpoznatijeg austrijskog umjetnika Gustava Klimta.

Uz Klimta, čija se najveća zbirka čuva u bečkom muzeju Belvedere i čija se djela jako rijetko mogu vidjeti izvan Beča, najveću pažnju javnosti privlače rijetko viđena djela hrvatskih umjetnika secesije: Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Tomislava Krizmana, Slave Raškaj i brojnih drugih.

– Uz podudarnosti dviju kulture ova izložba ukazat će i na specifičnosti domaće likovne umjetnosti u odnosu na likovnost austro-ugarske prijestolnice. Kako je muza Alma Mahler usporediva s miljenicom zagrebačke publike Ljerkom Šram? Na koji je način Beč doživio Dalmatinac Vlaho Bukovac? Što je pridonijelo velikom uspjehu Ivana Meštrovića te kako su njegove skulpture nastale u Beču odražavale jednake tjeskobe razdoblja kao i Klimtove slike? Ukazat će se na snažne veze, do sad neprimjetne podudarnosti, razriješit će se dileme međusobnih utjecaja te, kao što to i priliči velikim projektima poput ovog, ukazati na vrijednosti hrvatske likovne baštine u kontekstu europske kulture – izjavila je  Petra Vugrinec, autorica i kustosica izložbe.