Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino u svojem će drugom izdanju donijeti presjek najboljih filmskih ostvarenja za djecu, a zagrebačko kino Europa i ove će godine od utorka, 21. veljače do nedjelje, 26. veljače biti središte dječje filmske imaginacije. Festival otvara filmska poslastica za sve generacije, jedan od najslavnijih dječjih filmova svih vremena – Goonies Richarda Donnera iz 1985.

U natjecateljskom programu osam novih igranih filmova predstavit će male junake i junakinje koji na najrazličitije načine popravljaju svijet: jedni spašavaju grčko selo od financijske krize,drugi raskrinkavaju tajne, a neki vraćaju jedan sasvim poseban dječji osmijeh. Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh, najnoviji film jednog od najznačajnijih suvremenih njemačkih redatelja Andreasa Dresena, adaptacija je istoimene dječje knjige Jamesa Krüssa. Ovogodišnji KinoKino Festival u znaku je filmskih obrada kultnih dječjih romana, pa će tako, osim Dresenovog Timma Thalera, prikazan biti i četvrti nastavak domaćeg hit-serijala temeljenog na popularnim romanima Ivana Kušana o dječaku Koku, Uzbuna na Zelenom Vrhu u režiji Čejen Černić, a neposredno uoči početka službene kino distribucije publika KinoKino Festivala moći će pogledati i film Anka Dejana Aćimovića, snimljen prema romanu Anka Brazilijanka Mate Lovraka.

Program uključuje i švedsko ostvarenje Moje grčko ljetovanje redateljice Lise James Larsson o kretskoj avanturi dječaka Tsatsikia iz Stochkolma,film Najbolji špijun nizozemskog majstora filmova za djecu Pietera van Rijna, te Fannyno putovanje francuske redateljice Lole Doillon, temeljen na stvarnim događajima iz višijevske Francuske. U nizozemskom ostvarenju Dan kada je moj otac postao grm redateljice Nicole van Kilsdonk, snimljenom u koprodukciji s Hrvatskom, pojavljuje se i nekoliko prepoznatljivih domaćih glumačkih lica poput Jana Kerekeša i Hrvojke Begović, a dašak egzotike s druge strane svijeta donijet će indijski film Badminton Mehrana Amrohija. Izvan konkurencije prikazan će biti nagrađivani animirani hit-film koji trenutno konkurira za Oscara–Moj život kao Tikvica Claudea Barrasa. Među popratnim filmskim programima predstavit će se i Moj prvi odlazak u kino, poseban filmski blok za najmlađe uzraste koji tek kreću u svoje prve kino avanture.

Filmove u utrci za festivalsku nagradu ocjenjivat će zasebno dječji žiri, sastavljen od petero osnovnoškolaca, te tročlani profesionalni žiri čijim će dijelom ove godine biti njemački glumac David Kross, najpoznatiji po ulozi u filmu Žena kojoj sam čitao nagrađivanog redatelja Stephena Daldryja (Billy Elliott, Sati, The Crown). Kross je u ovom filmu glumio uz slavnu Kate Winslet, koja je upravo za tu ulogu osvojila svog zasad jedinog Oscara. Filmsku će struku u žiriju predstavljati i domaći kreativni svaštar, redatelj, glumac, DJ i kvizoman Mario Kovač te hrvatski ilustrator i redatelj Milan Trenc, po čijoj je slikovnici snimljen popularan film Noć u muzeju Shawna Levyja.

Kako se festivalsko filmsko iskustvo ne bi zadržalo isključivo na gledanju filmskih ostvarenja, program KinoKino Festivala nizom popratnih sadržaja mališanima će osigurati drugačiji i jedinstven doživljaj odlaska u kino. Nakon svake projekcije s moderatorima će moći diskutirati o odgledanim filmovima, a imat će priliku uključiti se i u radioničke sadržaje: moći će se tako okušati u pisanju filmske kritike, izraditi scenarij za film prema literarnom predlošku te kroz audiovizualna obilježja grada učiti promatrati svijet oko sebe. Ni roditelji i odrasli pratitelji djece u kino neće ostati zakinuti: sve će generacije moći sudjelovati u filmskim kvizovima, a samo za odrasle predviđen je Program 18+ koji, uz već spomenuti film Žena kojoj sam čitao, donosi i novo ostvarenje jednog od najzanimljivijih redatelja nezavisne američke kinematografije: Ljeto u Brooklynu Ire Sachsa.