Bliži se prva ovogodišnja sjednica Gradske skupštine, na rasporedu u četvrtak, a sve se više čini da Bandićev prijedlog o uređenju gradskih pročelja neće proći. SDP-ovci ga neće podržati, izgleda da će partneri mu, HDZ-ovci, po tom pitanju biti suzdržani, a ni zastupnici ostalih stranaka nisu baš skloni podržati ga.

Sama ideja obnove gradskih pročelja nikome nije mrska, ni političarima ni građanima. Dapače, svi od reda to podržavaju. Problem je u tome što prijedlog Odluke nije kvalitetno pripremljen, tvrde gradski zastupnici.

Odbor za komunalno gospodarstvo nije prihvatio prijedlog Odluke

Podsjetimo, obnavljala bi se pročelja u cijelom gradu, svim onim zgradama čiji se suvlasnici na to odluče. Grad bi obnovu pročelja sufinancirao, dok bi iznos koji bi dao Grad ovisio o djelu Zagreba u kojem se zgrada nalazi te o fasadi koja se obnavlja. 80 posto iznosa sufinancirao bi Grad za obnovu uličnih pročelja zgrada koje se nalaze u strogom centru grada, 70 posto za ulična pročelja zgrada van centra te 60 posto za pročelja na periferiji, u Novom Zagrebu i sl. Manjim iznosima sufinancirala bi se obnova dvorišnih i ostalih pročelja, opet ovisno i o dijelu grada na kojem se zgrada nalazi.

Brojne prigovore imali su gradski zastupnici na dosad održanim skupštinskim odborima. Primjerice, na Odboru za komunalno gospodarstvo prijedlog nije ni prošao. Glavni prigovor je što i Država ide sa sličnim natječajem, onim za energetsku obnovu zgrada, koji se financira iz fondova Europske unije, pa im je glupo da se Zagrepčani mogu javiti na dva slična, a opet različita natječaja.

Ministar Lovro Kuščević je, gostujući u Dnevniku HRT-a, pozvao građane da se javljaju na državni, a ne gradski natječaj, jer je, rekao je, taj prvi bolji. Obnova zgrada, smatraju skupštinari, pretvara se tako u natjecanje Vlade i zagrebačke Gradske uprave, a tako to ne smije biti.

Iznos bi trebao biti isti za sve, ma gdje živjeli

Zastupnici se pitaju i što je s onim građanima (suvlasnicima zgrada) koji se jave na gradski natječaj, gube li oni time pravo javljanja na državni, i obrnuto. Smatraju kako bi trebalo nekako povezati ta dva natječaja. Nezavisni zastupnik u Skupštini Vladimir Ferdelji smatra kako je gradski natječaj pozitivna stvar za Zagreb, ali ako ga se napravi kako treba, a ne na brzinu, predizborno.

Upozoravaju skupštinari i na diskriminaciju građana. Zašto se nekima sufinancira 80 posto, a nekima samo 60 posto, i to samo zato što ne žive u centru Zagreba. Iznos kojim Grad planira pomagati suvlasnicima zgrada za sve bi trebao biti isti, ma gdje živjeli.

Na odborima se nametnulo i pitanje vandalskih grafita, o čemu smo već pisali na našem portalu. U prijedlog odluke o sufinanciranju obnove gradskih pročelja nije ugrađena stavka da se sve zgrade čija se pročelja obnavljaju premažu i takozvanom antigrafitnim premazom. Čemu obnavljati fasade kada će ih vandali vrlo brzo vratiti u prvobitno stanje, pitaju se zastupnici.

Javni poziv za iskazivanje interesa otvoren je do 10. ožujka

Donošenje odluke ovisi o HDZ-u čiji je za sada stav da će po pitanju obnove gradskih pročelja biti suzdržani. SDP odluku ne misli podržati, kao ni nezavisni Ferdelji ni članovi novooformljenog Kluba HNS i HSU.

No pokazalo se već i da se HDZ-ovci znaju predomisliti. Podsjetimo samo na najavu predsjednika Skupštine i zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića kada je rekao da on i njegovi kolege vjerojatno neće podržati Bandićev Proračun. Na kraju su ga podržali, a Bandić je prihvatio sve njihove amandmane, teške 200 milijuna kuna.

Ukoliko se i ova odluka izmijeni, amandmanima ili prije iznošenja prijedloga u skupštini, zastupnici s kojima smo razgovarali kažu kako će je rado prihvatiti. Osim toga, Javni poziv za iskazivanje interesa za obnovu pročelja otvoren je do 10. ožujka pa prolongiranje donošenja odluke do iduće sjednice ne bi utjecalo na rokove provođenja.