Branitelji

Pedesetak branitelja ispred Ministarstva obrane na Trgu kralja Petra Krešimira IV, i pedesetak aktivista Radničke fronte preko puta, u Parku kralja Petra Krešimira IV. Između njih kordoni policije. Razlog okupljanja isti – vraćanje obveznog vojnog roka, što bi se trebalo dogoditi za dvije godine.

Branitelji, čije je okupljanje u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja RH započelo u 11 sati, smatraju da bi svi muškarci u Hrvatskoj trebali odslužiti vojni rok pa makar i ovakav kakav predlaže aktualna vlast, u trajanju od 30 dana. Dodaju i kako obvezni vojni rok, zapravo, nikada nije ni ukinut već samo zamrznut te da je njegovo “odmrzavanje” logična stvar obzirom na okolnosti u susjedstvu, ali i svijetu. Kažu i kako se ne radi o nikakvoj militarizaciji Hrvatske već isključivo o tome da se muškarce (i žene koje to žele) nauči osnovama baratanja oružjem.

S druge strane, aktivisti Radničke fronte smatraju da se radi o bespotrebnoj i opasnoj militarizaciji Hrvatske te trošenju proračunskih milijuna koji bi se mogli iskoristiti na puno pametniji način. Trebamo se zapitati, poručuju aktivisti, za koga i čije interese bismo išli u ratove, pogotovo kada uzmemo u obzir da smo članica NATO-a.

Više od svih okupljenih zajedno bilo je policije. No intervenirati nisu morali jer međusobnog podbadanja dviju skupina nije bilo, a i nije ni moglo biti jer su jedni od drugih bili udaljeni tristotinjak metara, a dijelila ih je i prometna Ulica kneza Višeslava.