HDZ još nema kandidata za gradonačelnika, a kada će, ne znamo – rečenica je koju smo u ovom stoljeću ispisali toliko često da više ni sami ne znamo pišemo li scenarij za crnogorsku seriju ili pratimo zagrebačku politiku.

I prije će Đekna umrijeti, nego što će HDZ dobiti gradonačelnika Zagreba.

Svake izbore od 2000-tih pa do ove HDZ u Zagrebu ponavlja istu priču. Najavljuju mjesecima pred izbore “kandidata koji će sve iznenaditi” da bi na kraju ispalo kako je najviše iznenađen upravo kandidat kojeg oni Zagrepčanima predstave u zadnji tren.

Uvijek izaberu nekog zeca kojemu je jedini zadatak da ne odnese previše glasova Milanu Bandiću. Ivi Sanaderu, Tomislavu Karamarku, a izgleda i Andreju Plenkoviću od Zagreba je bitnije da u svojoj stranci ne dobiju jaku figuru koja bi im jednog dana mogla konkurirati za stranački tron.

Vidjeli su kako se Ivica Račan i Zoran Milanović mučili s Milanom Bandićem pa su sebe riješili poštedjeti takvih muka.

I od Bandića su namjerno gubili. A s njim su ionako i dok je bio u SDP-u sve mogli lako dogovoriti. Pa su mu i Zagreb zato lako prepuštali.

Iako je aktualni šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić do prije nekoliko mjeseci pomislio kako će ovi izbori biti drukčiji, prevario se.

Za svaku inicijativu koja je mogla ugroziti Bandića od Andreja Plenkovića je umjesto podrške dobio po prstima. Htio je ispasti heroj, a središnjica je od njega radila klauna.

Pa je on sada za svake izbore praktički neupotrebljiv. Jer, tko će mu vjerojati da svaku svoju izjavu već sutradan neće morati povući, a da o nekim konkretnim inicijativama i prijedlozima i ne pričamo.

Najavljivao je mijenjanje ime Trga Maršala Tita i rušenje gradskog proračuna pa su obje akcije ispale obična smijurija. Na njegov račun.

Kako se njegova stranka s njim sprda, ne bi bilo više ni iznenađenje da ga natjeraju da na izbore izađe kao jedan od Bandićevih zamjenika.

Jer, u nedostatku svojih ljudi, u HDZ-u su se počeli nadati kako bi s Bandićem možda mogli postići dogovor Dva plus Dva.  Naime, Bandiću sramežljivo nude da ga podrže, a da se on zbog te podrške nakon dvije godine mandata zahvali građanima i svoj mandat ostavi jednom od zamjenika ili zamjenica koji bi bio iz redova HDZ-a.

Što bi bio Bandićev motiv da na takvu ponudu pristane, to ni u HDZ-u ne znaju. Jer, nisu uspjeli nagovoriti ni Vlahu Orepića ni Dinka Cvitana da potpišu njihovu stranačku iskaznicu.

Dakle, HDZ ide na još jedne izbore u Zagrebu na kojima mogu samo izgubiti. Sandri Švaljek nemaju što ponuditi, a Anki Mrak Taritaš ne smiju ništa ponuditi ako žele zadržati u Zagrebu više od sto članova.

Kandidaturu može prihvatiti samo čovjek koji zna kako će se osramotiti jer za ozbiljnu kampanju više nema vremena. Za tu sramotu će tom kandidatu morati ponuditi i neku naknadu kao što su Jasena Mesića svojedobno nagradili mjestom ministra kulture, a Margaretu Mađerić mjestom u Saboru.

I dok okolo pričaju kako spremaju veliko iznenađenje, u HDZ-u se igraju one dječje igre: Eci, peci, pec, tko će biti zec. Prema posljednjim informacijama od Andrejovog anemičnog prsta u zadnji tren umakli su Miroslav Tuđman i Karlo Poljak. Brojalica ide kraju i traži se kandidat s manjim šansama i od ove dvojice. Trenutno je u HDZ-u sretna jedino Margareta Mađerić jer bi njen neslavan rekord s prošlih izbora na ovima mogao i pasti.