Na današnjem okruglom stolu Promocija strukovnog obrazovanja u Gradu Zagrebu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, namijenjenom ravnateljima osnovnih škola Grada Zagreba, a organiziranom u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, razgovaralo se o promociji i značaju strukovnih zanimanja, u skladu s trendovima na tržištu rada.

– Iako 70 posto djece upisuje strukovne škole, ove godine upisalo se 8000 djece manje nego prošle godine, a nama upravo u tim strukovnim sektorima nedostaje radne snage. Značajno je spomenuti dau Zagrebu nijedan učenik ove godine nije bio zainteresiran za zanimanje armirača ili, primjerice, zidara – istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj te naglasila daje ovo ključan segment razvoja gospodarstva.

Upravo zato HGK aktivno promiče projekt Dualnog obrazovanja kao proaktivno rješenje koje pruža radno iskustvo, znanje i potrebne vještine učenicima tijekom njihova obrazovanja te im omogućava istodobno da budu plaćeni za rad.

– Smanjuje se broj svih učenika, uvozimo radnu snagu, a istovremeno, mladi su nezaposleni ili odlaze. Trebamo promicatiprograme koji su važni za gospodarstvo te osvijestiti djecu o prednostima strukovnog obrazovanja, što najbolje mogu učiniti osnovne škole jer imaju utjecaja na buduće preferencije – izjavila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Mila Jelavić te je zatražila promjenu uvriježenog stajališta, pitajući prisutne zašto poljoprivrednik ne može biti odlikaš.

– Istina je da 70 posto učenika upisuje strukovne škole, ali to im često nije prvi izbor. U Hrvatskoj se napokon više priča o strukovnom obrazovanju, baš kako je to normalno u Europi –  ističe ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić te naglašava daje Europska komisija reagirala na hrvatsku Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, tražeći jasniji strateški okvir razvoja strukovnog obrazovanja.

Pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin istaknuo je da su najvažnija sastavnica na kraju ipak roditelji i sustav koji mora zaustaviti negativne demografske trendove i riješiti problem minimalnih plaća. „Učenik treba znati da će živjeti od svog rada, treba ga zainteresirati za strukovna zanimanja. Postali smo sustav koji obrazuje djecu za druga tržišta“, izjavio je Karin.

Ravnatelji zagrebačkih strukovnih škola požalili su se na to da djeca ne upisuju strukovne škole. – –

– Graditeljska škola u Zagrebu nema zidara već dvije godine – ističe ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole Anto Vidović,dok su istovremeno predstavnici udruženja graditeljstva i strukovne grupe metaloprerađivača suočeni s kroničnim nedostatkom radne snage.

– Pristupanjem EU, dio je radnika otišao, dok se s druge strane zaustavio priljev radnika iz susjednih zemalja. Nudimo i stipendije i vrlo dobre plaće, ali radnika nema, a navedena se zanimanja percipiraju kao zanimanja nižeg ranga – naglasila je Lahorka Krsnik iz tvrtke Kamgrad.