Sandra Švaljek

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek održala je u petak treću tribinu s građanima, ovaj put na Trnju u Mjesnom odboru „Staro Trnje“. Na tribini su uz nju bili ugledna urbanistica i arhitektica Tea Horvat i nezavisni vijećnik u Gradskoj četvrti Trnje Krešimir Končić.

Urbanistički problemi najviše muče Trnjane. Hoće li se nakon 50 godina napokon napraviti koridor Prisavlje, hoće li se na Savici graditi Crkva u parku ili na drugoj lokaciji, koliko se vrtića ili domova za umirovljenike moglo sagraditi umjesto fontana samo da je gradska uprava pitala Trnjane što im treba, bile su neke od tema o kojima se govorilo na tribini.

Sandri Švaljek  i urbanistici Tei Horvat postavljeno je pitanje oko gradnje poslovnog nebodera Atlantic grupe od devet nadzemnih katova i četiri podzemna na južnoj strani Vrbika na Vukovarskoj cesti. Vukovarska je zakrčena, Vrbik je prometni čep i gradnja takve poslovne zgrade građanima nije prihvatljiva, rečeno je na tribini.

– Grad je tu da pomiri javni i privatni interes pri čemu javni treba sačuvati, a privatni ne smije biti nametnut – rekla je Sandra Švaljek.

– Upoznata sam s tom pričom, to je južni prostor Vrbika uz Goethe institut. Taj prostor je urbanistički završen i ondje se deveterokatnica ne bi smjela dogoditi.  Grad se tako ne smije razvijati. Gradski zavod za planiranje nekada je bio glavna institucija za planiranje u državi dok ga nisu rasformirali. Struci moramo vratiti dignitet – rekla je Tea Horvat.

Trnjanka Valerija Cvirn pitala je što će biti s montažnom školom „Jure Kaštelana“ i Domom zdravlja na Krugama koji se nisu obnavljali i u stanju su poluraspadanja. Hoće li nova gradonačelnica Sandra Švaljek obnoviti one objekte koje Milan Bandić sustavno zaboravlja obnoviti unatoč traženjima građana?

– U 21. stoljeću pitanje obnove škole i Doma zdravlja uopće ne bi trebalo biti pitanje. To Grad mora riješiti prema definiciji. Uz izgradnju ulice Prisavlje te Šarengradske, škole, vrtići i domovi zdravlja bit će prioritet nove gradske uprave jer moramo zadržati ljude u Zagrebu, ponuditi im perspektivu – radna mjesta. Sramotno je da je imovina ljudi na Prisavlju imobilizirana 50 godina jer se još nije izgradila cesta koja je ucrtana u Prostorni plan još 1965. – rekla je Sandra Švaljek.

Oko gradnje crkve na Savici, Sandra Švaljek je rekla:

– Trnje treba crkvu, ali treba započeti davno najavljenu gradnju Crkve Krista Kralja. A na Savici treba poštovati volju građana. Park mora ostati zelena zona, a crkvu treba graditi na drugoj lokaciji – rekla je Sandra Švaljek.

Trnjanin Srećko Šuk pitao je što će biti s projektom Zagreb na Savi.

– Trnje je nekada bio korzo, šetnica uz Savu. Možemo li se nadati tome?“

– Zeleni pojas uz Savu takav treba i ostati, treba napraviti više mostova za pješake i bicikliste. Grad će na Savu doći kad se obje obale bolje povežu, odnosno zbliže, a zona mora biti sportsko-rekreacijska – rekla je Švaljek.